Илиян Метев

22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 178 пълнометражни филма и 29 късометражни от 54 държави. Над 300 бе броят на международните гости през 2018 година, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Илдико Енеди (Унгария) – режисьор, президент на журито

Георгий Овашвили (Грузия) – режисьор

Милан Марич (Сърбия) – актьор

Ралица Петрова (България) – режисьор

Клаудия Ландсбергер  (Холандия) – програмен консултант и продуцент, връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община,  на филма „3/4” (България-Германия) на режисьора Илиян Метев и продуцентите Илиян Метев и Ингмар Трост.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма „Генезис” (Унгария) на режисьора Арпад Богдан.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на режисьорката Бану Саваджъ за филма „Гълъбът” (Турция) бе връчена от американския режисьор Шон Бейкър.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ на журито (Special Mention) на режисьора Мохсен Гараи за неговия филм „Блокаж” (Иран).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро, беше присъдена на филма „Преображение” (България) на режисьора Стефан Ганов.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на журито в конкурса за Наградата Jameson бе присъден на филма „Срам” (България) на режисьора Петър Крумов.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА беше определена от вота на зрителите за най-добър филм от Международния и Балканския конкурси на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и бе връчена на филма „Радиограмофон” (България-Полша) на режисьорката Рузие Хасанова от еврокомисаря по цифровизацията на ЕС, киберсигурността и авторските права на Европейската комисия Мария Габриел.

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с президент Андрей Плахов (филмов критик и историк, Русия) и членове Заза Халваши (режисьор и преподавател, Грузия) и Янко Терзиев (филмов критик и журналист, България), на филма „Възвишение” (България-Македония) на режисьора Виктор Божинов.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Тайната съставка” (Македония) на режисьора Гьорче Ставрески.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с президент Мелъди Гилбърт (режисьор и продуцент, САЩ) и членове Завен Саркисян (директор на музея „Параджанов“ в Ереван и фотограф, Армения) и Любомир Младенов (режисьор, България) на филма „Миниатюра за пиано” (България) на режисьорката Елдора Трайкова. 

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за балкански филм се присъди на филма „Вездесъщият” (България) на режисьора Илиян Джевелеков.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Емануел Леви (САЩ), Клаус Льосер (Германия) и Олга Маркова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Вездесъщият” (България) с режисьор Илиян Джевелеков.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „Генезис” (Унгария) на режисьора Арпад Богдан.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури, състоящо се от фестивалните селекционери Ленка Тирпакова (Карлови Вари, Чехия), Елма Татараджич (Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (Сан Себастиан, Испания), се присъди на филма „3/4” (България-Германия) с режисьор Илиян Метев.

На 22-рото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

ВАСИЛ МИХАЙЛОВ, актьор (България)

ЕЙБЪЛ ФЕРАРА, режисьор (САЩ)

РОМАН БАЛАЯН, режисьор (Украйна)