На тържествена церемония в зала 1 на ФКЦ – Варна бяха връчени наградите на най-добрите български пълнометражни и късометражни игрални филми и телевизионни сериали. Предлагаме Ви пълен списък на наградите:

Награда на СБФД

Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на критиката за късометражен филм

Майя Виткова-Косев за ЛЮБИМА

Награда на критиката за пълнометражен филм

Яна Титова за ДИАДА

Награда на публиката

УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на Младежкото жури

ДОБРИЯТ ШОФЬОР

Голяма награда "Златна роза" за сериал

Заради изобретателния киноезик, който оживява жанровия шаблон, заради сложно структурирания разказ и културните препратки, които събуждат любопитство отвъд конкретния сюжет, журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна Роза” присъди Голямата награда на сериала ЕСЕНТА НА ДЕМОНА.

Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ

Заради автентично пресъздадената действителност и убедителния актьорски ансамбъл, заради умението да открои нежността в една жестока среда и вярата, че жертвата винаги има възможен ход срещу насилника. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъди Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ.

Голяма награда Златна роза за късометражно кино

Заради неконвенционалната поетика – визуална и наративна, заради куража на режисьора да бъде уязвим по тих и деликатен начин, заради таланта да превърне личното преживяване в универсално вълнуващ разказ. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъди Голямата награда на късометражния филм ТИХО В СНЕГА.

Диплом за специални постижения

За изпълнението му на телефонен измамник в УРОЦИТЕ НА БЛАГА, дадено само с глас и без екранно присъствие – незаменима роля, която движи всички събития във филма. И за компетентното му партньорство в поддържащата роля в ДОБРИЯТ ШОФЬОР, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъжда Диплом за специални постижения на Герасим Георгиев-Геро.

За оригиналната ѝ сценография във филма Ф1.618, журито присъжда Диплом за специални постижения на Сабина Христова.

Награда за дебютен пълнометражен филм

За чувствителността и хуманизма, за уважението към достойнството на обикновения човек, и за майсторската му работа с актьорите – наградата за дебютен пълнометражен филм печели Тонислав Христов за ДОБРИЯТ ШОФЬОР.

Награда за мъжка роля

За представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъжда наградата за Мъжка роля на Иван Бърнев за филма ВАСИЛ. И за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в АРОМАТ НА ЛИПА) и две второстепенни (Следователят в УРОЦИТЕ НА БЛАГА и Сираков в ДИАДА).

Награда за женска роля

За майсторската трансформация – от педантична учителка по български език в лишен от морален компас измамник – наградата за най-добра женска роля се дава на Ели Скорчева за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за сценарий

Събитията около една измама се превръщат в алегория за състоянието на цялото общество, разобличаваща печалните „герои на нашето време.“ Необходими са значителни способности, за да се постигне това в един сценарий. Откриваме ги в този филм. Наградата за сценарий се връчва на Симеон Венциславов и Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за операторско майсторство

За умението да снима в много верните тоналности на сиво-бежовото ежедневие, да преминава от близък план към динамични и, понякога, монументални сцени, и да адаптира снимачния си метод към визията на режисьора, наградата за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за режисура

За способността да създава динамични и многопластови сцени, да поддържа темпото на филма и да извлече емоционално кресчендо от актьорите, присъждаме наградата за режисура на Яна Титова за филма ДИАДА.

Награда на град Варна

За незабравима дебютна роля, изпълнена с енергия и страст – наградата на Варна получава Маргарита Стойкова за филма ДИАДА.

Специална награда на журито

Специалната награда на журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” е за Георги Дюлгеров. За огромния му принос към българската кинокултура, за майсторството му, за трайното му присъствие и подкрепа на поколения млади кинотворци, и за вдъхновението, което дава на всички нас. Както и за постоянните му усилия за преосмисляне на българската история с уважение, без популистко патриотарство – особено значителни в съвременния контекст.

Голямата награда Златна Роза за пълнометражен игрален филм

За смелостта да гледат действителността право в очите, да назовават нещата с истинските им имена, за режисьорската проницателност, за премислените сценарии, за динамичната операторска работа, и за поразителното актьорско майсторство – на главните героини и целия ансамбъл, присъждаме голямата награда „Златна Роза“ на УРОЦИТЕ НА БЛАГА и ДИАДА.

Снимки: Елица Матеева