На 6 май - Филмовия ден на младите зрители през 2018 година - Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика. Всеки от филмите ще бъде на разположение и в платформи за VOD за гласуване от страна на младите зрители, които нямат възможност да гледат филмите на кино в София.

Трите филма са избрани от международен екип в състав Манило Кастаня (Giffoni International Film Festival / Италия), Ана Серар (International Film Festival Kino Otok - Isola Cinema / Словения), Корина Даунинг (London Film Festival - British Film Institute / Великобритания), члена на борда на EFA Ванеса Хенеман (talent agent / Холандия) и Холгер Твеле (film educator / Германия).

GIF_Andreozzi_Amatovic_001__hires_copy_2.jpg
GIF_Andreozzi_Amatovic_001__hires_copy_2.jpg

БЕГЪЛКАТА

Италия-Швейцария, 2017

Реж. Сандра Ванучи

Силвия е самоуверена 11-годишна девойка от малък град в Тоскана, която се качва сама на влака за Рим. Там тя среща Емина – умна и оправна 13-годишна циганка. Двете пристигат в Рим, където Силвия следва Емина и двете буквално изчезват в огромната централна гара на града…

_c_Stefan_Bremer_Tuffi_Films__1__01.jpg
_c_Stefan_Bremer_Tuffi_Films__1__01.jpg

РЕВОЛЮЦИЯТА НА КОНЧЕТАТА

Финландия, 2017, 88 мин.

Реж. Селма Вилхунен

Забавен и трогателен филм за тийнейджъри с болезнени проблеми по време на растежа им, които откриват себе си чрез хобито да яздиш и да се „грижиш“ за кончета-играчки.

2-Ady_Ye__li_Mam_c_bathysphere.jpg
2-Ady_Ye__li_Mam_c_bathysphere.jpg

УАЛЕЙ

Франция-Буркина Фасо-Катар, 2017, 84 мин.

Реж. Бърни Голдблат

Едно 13-годишно момче е изпратено от дома си във Франция да живее със семейство някъде в Буркина Фасо.

На 6 май младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 36 държави в Европа – и не само: Австралия (Брисбейн), Австрия (Виена и Санкт Пьолтен), Белгия (Брюксел), Босна и Херцеговина (Сараево), България (София), Великобритания (Лондон), Германия (Берлин, Кемниц и Ерфурт), Гърция (Атина), Дания (Олбор), Естония (Талин), Израел (Тел Авив), Ирландия (Дъблин), Испания (Барселона, Мадрид и Севиля), Италия (Флоренция, Рим и Торино), Косово (Призрен), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс), Люксембург (Люксембург), Македония (Скопие), Малта (Валета), Полша (Лоц, Варшава и Вроцлав), Португалия (Лисабон), Румъния (Клуж-Напока), Словакия (Братислава), Словения (Изола), Сърбия (Ниш), Турция (Истанбул), Унгария (Будапеща), Финландия (Хелзинки), Франция (Сен Морис – Ле Арк), Холандия (Амстердам), Хърватия (Загреб), Черна гора (Подгорица), Чехия (Прага), Швейцария (Люцерн), Швеция (Бостад) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

EFA Productions със съдействието на Under The Milky Way и с подкрепата на Creative Europe – Media Programme of the European Union, правят всичко възможно за онези зрители, които не могат да участват в гласуването на 6 май, да има шанс да видят филмите ОНЛАЙН. Платформите VoD са удобен начин да се стигне до тийнейджърите в цяла Европа, промотирайки НАГРАДАТА на Младата публика (EFA Young Audience Award) и филмите, номинирани за нея. Ден след самата церемония (от 7 май) през 2018 година, филмите от последните няколко издания вече ще могат да бъдат намерени ОНЛАЙН.

Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) и Програма Творческа Европа – Медиа на Европейския съюз.