Журито, което ще оценява пълнометражните заглавия, е в състав Виктор Божинов (председател), Милица Томович (Сърбия) и Атила Хартунг (Унгария). Късометражната селекция ще бъде журирана от Булут Рейханоглу - председател (Турция), Николай Урумов и Петър Грудов.

Фестивалът ще бъде открит с филма на датския режисьор Мартин Скобер „Копенхаген не съществува“, който ще бъде представен за пръв път пред българската публика. Премиера за България ще направи и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер - „Айсмайер“ , създаден по действителна история и награден от фестивала във Венеция през изминалата година. Още две премиерни за България чуждестранни ленти са включени в конкурсната програма - казахстанският „Братя“, дебют на Дархан Тулегенов, и португалският „Първа възраст” на режисьора Алешандро Давид. Българските заглавия в пълнометражната селекция са „Любен“ на Венци Костов, който ще бъде излъчен за пръв път в България, и „Добрият шофьор“ - игрален дебют на известния с документалните си проекти Тонислав Христов. Любопитно е, че последният е сниман отчасти и в Бургас, а публиката ще може да се срещне на живо с актьорите от двата български филма.

Сред предложенията в българската късометражна селекция са „Август 13-и“ на Венцислав Сариев, награден от Международния фестивал на късометражния филм Драма, както и дебютът на Диляна Данева „Парти бус“, вдъхновен от мистериозна американска история, умело претворена към родната ни действителност. Сюрреалистичният „Между мен и теб“ с режисьор Илина Перянова намира връзката между интимните и общочовешки разделения, а „Покрив“ на Невена Николова и Петър Герзилов ще срещне зрителите с двама непознати на покрива на 20-етажна сграда. Сред международните късометражни заглавия в конкурса са португалският „Плъхоубийство“ на Жоао Низа Рибейро и гръцкият „На трона на Ксеркс“ на Еви Калогиропулу, селектиран в „Седмица на критиката“ на миналогодишното издание на филмовия фестивал в Кан.

Особено място е отредено и на бургаските режисьори, чийто кинематографичен почерк ще бъде отразен в специална селекция. Любопитно заглавие от извънконкурсната програма на фестивала е документалният филм Nothing compares, проследяващ възходите и паденията в музикалната кариера на легендарната певица Шиниъд О'Конър.

Акцент в осмото издание на фестивала е международната селекция от анимационни филми, изготвена специално за бургаския кинофорум от аниматора и режисьор Теодор Ушев. Известният визуален артист ще бъде във фокуса и на една от специалните прожекции - документалния филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев и сценариста Мария Ландова. Отново Мария Ландова, но този път и като режисьор, ще представи документалния си проект „Хала“, посветен на художничката Моника Попова. За пръв път това лято в рамките на изданието ще бъде представена филмова селекция от сръбския фестивал Basta Film Festival, на който Бургас филм фест също ще гостува със своя програма. Международният обмен продължава с представянето на платформата E-Talenta – най-голямата кастинг агенция в Европа, свързваща актьори, агенции, кастинг директори, продуценти и режисьори, и предлагаща достъп до над 63 000 професионални актьори до момента.

„Как се става кинокритик“ е темата на работно ателие, което театралният и филмов критик Елица Матеева ще проведе на 18-и и 19-и юли за ученици от 9-и до 12-и клас. В рамките на събитието участниците ще се запознаят с различни формати, свързани с аналитичното писане за кино, а най-добрите текстове от занятията ще бъдат публикувани на уебсайта kinoto.bg.

Образователните занимания от 8-то издание включват и анимационна програма за най-малките зрители, организирана съвместно с училище „Селестен Френе“.