„Катя Паскалева - последната роля”

Сред заглавията, които ще видим през целия май, е филмът „Катя Паскалева - последната роля” с режисьор Ема Константинова, разказващ за скрития образ на голямата звезда на българското кино и театър.

В програмата е включен още и „Нейната изповед” на режисьора Иван Ничев – биографичен прочит на живота на българката Костадинка Кунева, която с всеотдайната си защита на чистачите става синдикален лидер в Атина и дори след атентата срещу нея, при който едва оцелява, не спира да се бори за правата на работниците.

В афиша е и друг интригуващ документален филм - „Да обичаш Кармен” на режисьора Найо Тицин, който представя различните превъплащения на този образ и го превръща в безсмъртeн сюжет в изобразителното изкуство, литературата, музиката и киното.

В рамките на май месец ще видим също и „Кой се страхува от Юлия Кръстева”- филмът, който разкрива многостранната и забележителна личност на българката, обявена за една от най-значимите съвременни мислителки. Премиерата се състоя само преди дни, а режисьори са Искра Ангелова и Милена Гетова.

„Пътят на буквите” на Ралица Димитрова, един от първите български кинопроекти, на които НДК е копродуцент, също е включен в програмата. Филмът показва съвременен и различен поглед върху познатата и идеологизирана история на светите братя и създаването на българската азбука.

Друго интересно предложение от програмата е ,,Следваща спирка - кино Одеон‘‘ – завладяващ разказ за превъплъщенията на малкото кино на Попа през годините, филм за любовта към киното в различни отрязъци от време, за историите на хората, с които е свързано – еклектичния образ на публиката, чешити и киномани, но и онези, които работят в самото кино – преводачи, пианист, лектори, киноведи...

През май в „Люмиер Лидл” ще видим и Панорама на късометражни филми на студенти от Нов български университет от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров.