Фестивалът за документални филми, посветени на изкуството, чиито традиционен партньор е НДК започна своето пролетно издание. В периода от 22-и до 29-и април 2021 г. в арт кината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART. Сред селектираните филми има 5 български заглавия. Предварителната продажба на билети за прожекциите в кино „Люмиер„ вече стартира на билетния център на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

По традиция първата прожекция е на българско заглавие. „Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който ни въвежда в историята, процеса и смисъла на създаване на художествени медали. Веднага след това ще следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“. Във филма звездите от иконичните портрети на Нютън и влиятелни модни редактори най-после показват своята интерпретация на живота и творчеството на този провокативен гений. Филмът се представя с подкрепата на Гьоте Институт България.

Почитателите на архитектура ще могат да се насладят на изключителни филми за изключителни архитекти. „Франк Лойд Райт: Фениксът от пепелта“ - Филм за вълнуващия живот на най-известния американски архитект, в който са показани за пръв път много неизвестни до днес кадри. „Алвар Аалто“ представя любовната история на Алвар и Айно Аалто – финландските майстори на модерната архитектура и дизайн, завладяващо пътуване из техните творения и влиянието им по света.

Пролетното издание на Филмовия Фестивал „Мастер оф Арт“ ще представи на публиката два вълнуващи филма за двама нобелови лауреати за литература.

„Тони Морисън: Парчетата, които съм“ е филм за първата афроамериканка носител на най-престижната награда за литература, за нейния живот, творби и мощните теми, с които се е сблъсквала през цялата си литературна кариера. „Херман Хесе. Пламтящо Лято“ разказва за може би най-плодотворния период в живота на Хесе - пребиваването му в Тичино.

Необичаен поглед над творчеството на Ван Гог, Вермеер и Карачи предлагат три филма за изобразително изкуство – „Ван Гог и Япония“ разказва за влиянието на японската култура върху творбите на великия художник. Друг холандски творец е в центъра на филма „Шапката на Вермеер – Светът в една картина“.

„Карачи -Тихата революция“ разказва как фамилия Карачи революционизира начина на рисуване, оставяйки следа в историята на световното изкуство.

Сред българските заглавия включени в програмата на „Мастер оф Арт“ се откроява филмът на Вилма Карталска „Моят цигански път“ - една вдъхновяваща история за пътя на първата дипломирана актриса ромка в България - Наталия Цекова – жената, актрисата, човекът.

В навечерието на Великден публиката на „Мастер аф Арт“ ще може да надникне в потайностите на Църквата на Божи гроб чрез филма „Няма друго такова място“.

Почитателите на съвременното изкуство ще могат да се насладят на вдъхновяващ поглед отвътре към впечатляващото изкуство на ежегодния фестивал в пустинята Невада чрез филма „Burning Man: Изкуство върху огън“.

Филмът „Изобразяване“ е истинско разследване за една споделена чужда арт самоличност.

Традиционно категория Изкуство и Власт се подкрепя от Овъргаз. В тази категория могат да бъдат гледани „Колосът Прора“ - естетически разказ за най-дългата сграда в света. Построена в годините на Третия райх по идея на самия Хитлер, след войната сградата е превърната в една от най-големите казарми в ГДР, напълно изоставена с години след обединението на Германия. Филмът разказва не просто историята на тези исторически трансформации – от Хитлер през Хонекер и Студената война до днес.

Друг филм, който третира отношенията между властта и изкуството е „Приказката на Джани Беренго Гардин За Венеция“ - Филм за спорната изложба на италианския фотограф, която провокира дебати, протести и международен отзвук. Събития, които доведоха до напрежение относно въздействието на круизните кораби над Венеция.

ЗА MASTER OF ART:

„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Национален дворец на културата и Фондация „Master of Art” с подкрепа на Национален фонд „Култура“и Програма „Култура“ на Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.