Един от най-почитаните съвременни режисьори в киното Мартин Скорсезе разкритикува филмите със супергерои, които в момента доминират в съвременната филмова индустрия. Автор на класики като „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“ и „Добри момчета“ коментира през списание „Емпайър“, че опитите му да навакса със съвременните филми със супергерои са се провалили.

Той разказа, че е направил опит, но не е успял да изгледа новата поредица от филми."Не ги гледам. Опитах, знаете ли", казва той и допълва: "Но това не е кино." Обяснява още, че най-близкото нещо, с което може да ги сравни, като оценява колко добре са направени и как актьорите дават най-доброто от себе си при дадените обстоятелства, са тематичните увеселителни паркове. "Това не е кино за хората, които се опитват да предадат емоционални и психологически преживявания на друго човешко същество."

Изказването на Скорсезе беше разпространено от медиите и предизвика силни реакции, както и неодобрителни коментари, включително от страна на режисьори на филми по комикси, разочаровани от забележките на човек, когото уважават и ценят, който сам признава, че не е гледал техните произведения.

avengers-endgame-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg
"Отмъстителите: Краят" (2019), реж. Антъни и Джеймс Русо

По-рано тази година „Отмъстителите: Краят“ бе обявен за филма с най-големи постъпления в историята, с над 2.8 млрд. долара приходи в глобалния боксофис, посочва „Гардиън“.

Миналата година президентът на „Марвел студиос“ Кевин Файги защити филмите си от критики, подобни на Скорсезе, като заяви, че липсата на големи награди за тях не ги лишава от качества или амбиция. "Може би е лесно да отхвърлиш видеоефектите или летящите хора, или космическите кораби, или милиардите долари печалби“, казва Файги и допълва че: „може би е лесно да кажеш, че вече си бил възнаграден по някакъв начин“, като припомня че и Алфред Хичкок не е получавал награда за режисура, „но това не е всичко. Бих предпочел да съм в стая, пълна с ангажирани фенове. "

The-Irishman-Netflix.jpeg
"Ирландецът" (2019), реж. Мартин Скорсезе

Последният филм на Скорсезе „Ирландецът“ получи възторжени отзиви на своята премиера на филмовия фестивал в Ню Йорк миналия уикенд, като критиците възхваляват използването на технологията за подмладяване и състаряване на актьорите.