Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на „Златна мечка” 2018 за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай”. За да отсеят най-талантливата литературна адаптация на годината, у нас пристигат големият френски романист и киносценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател, продуцент и актьор Херман Кох, постигнал световен пробив с романа „Вечерята“. Актьорската гилдия също е представена в журито - в лицето на британската звезда Майкъл Маккел. Към отбора на арбитрите се присъединява и Анди Делиана, известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор.

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, 45 актуални кинопродукции, много специални гости, събития и емоции. Тематичен фокус тази година е красотата на любовта във всичките й форми и превъплъщения. Търсете мотото „Любов между редовете”!

Мартичка Божилова се посвещава на продуцентската професия през 1999 г., когато създава нашумялата компания АГИТПРОП. В портфолиото й влизат заглавия като „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории” и „Коридор No.8”, които печелят редица международни награди, а също и пълнометражни игрални филми като „Безкрайната градина” на Галин Стоев и „Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие, която се увенча със „Златна мечка” на Берлинале 2018. Мартичка е носител на наградата International Trailblazer за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалното кино. Директор на Балкански документален център и официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България.

Холандският писател, телевизионен продуцент и актьор Херман Кох постига големия си световен пробив с романа „Вечерята“, за който е отличен с Наградата на читателите за 2009-а година. Произведенията му са преведени на 33 езика и се разпространяват в 37 държави. У нас са издадени и бестселърите „Вила с басейн”, „Уважаеми господин М.”, „Одеса Стар”.

През 2011 г. Давид Фоенкинос, заедно с брат си Стефан Фоенкинос, адаптира романа „Деликатност” за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту. Други негови екранизирани романи са: „Спомените“ (2011), Je vais mieux (2013) и „Загадката Анри Пик“ (2016).

Майкъл Маккел учи актьорско майсторство в Института за филмово и театрално изкуство „Лий Страсбърг” и започва да се изявява на сцената, в класически роли. Впечатляваща е телевизионната му кариера. След като години наред играе поддържащи роли на злодеи, в средата на 2000-те му поверяват водещата роля в полицейската поредица „Murder Investigation Team”.

Свързани статии