Ла Ла Ленд

Само няколко месеца след главозамайващия успех на наградите „Оскар”и световната му премиера като филм-концерт, българските зрители ще могат да се наслаждават на мюзикъла „Ла Ла Ленд“ на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър. В концерт ще се съчетаят филмът на голям екран с оригиналните гласове на Ема Стоун, Райън Гослинг и Джон Леджънд и музиката на живо, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР и едни от най-известните наши джаз музиканти като Антони Дончев.

На 26 май т. г., след големия успех на „Ла Ла Ленд” по кината, и след като събра добра и заслужена колекция от награди, в култовата зала Hollywood Bowl, се състоя и концертът, на който присъстваха 17 000 зрители.  На концерта тогава присъстват някои от ключовите фигури във филма – режисьорът Деймиън Шазел и актрисата Ема Стоун. Сред солистите на сцената е легендарният тромпетист Артуро Сандовал. На диригентския пулт излиза композиторът на музиката във филма Джъстин Хъруиц. Освен музиката, на премиерата са пресъздадени наживо и някои от танците във филма. „Със запазването на уникалните записани вокални изпълнения на Ема Стоун, Райън Гослинг и Джон Ледженд от саундтрака на филма и смесването им с живи музиканти, ние можем да изградим единствен по рода си концерт, който се превръща в хибрид на филм, предварителни записи и невероятна музика на живо ", споделя режисьорът на концерта Ричард Крафт.

Големият екран зад оркестъра показва филма, а когато оркестърът започне да свири, музиката залива зрителите по начин толкова естествен, забавен и никога не разсейващ. И филмът се проявява в своята пълна деликатност и присъща сладост. Има лекота на излъчването, но също така и блясък. „Ла ла ленд“ отдава почит на класическите холивудски мюзикъли от 50-те години на миналия век. Но го прави по изключително модерен начин.

Филмът разказва историята на Миа (Ема Стоун) – начинаеща актриса, и Себастиан (Райън Гослинг) – посветен джаз пианист, които се борят, за да свържат двата края в един град, известен с погазването на надеждите и разбиването на наивни сърца. Действието се развива в съвременен Лос Анджелис, където ежедневният живот е радост и болка от преследването на мечтите. Но докато успехът е близо, любовта е все по-трудна.

В лентата Гослинг играе пианист, а Джо Леджент – китарист. Докато в реалния живот Леджент е професионален пианист, а Гослинг свири на китара. Така и на двамата се е наложило да се упражняват в свиренето на нови за тях инструменти.  Джо Ледженд, професионален пианист и партньор на Гослинг във филма,  споделя в възхищението си как Гослинг се научава така бързо и толкова добре да свири на пиано, тъй като във филма той свири парчетата сам без дубльор. Преди снимките Демиън Шазел, Ема Стоун и Гослинг посещават вдовицата на Джийн Кели и разглеждат неговите кино архиви и реликви, включително и подвързано в кожена подвързия копие на сценария на класическия мюзикъл „Аз пея под дъжда” от 1952 г. Шазел избира Ема Стоун за своя филм, след като я вижда в ролята й на Сали Боулс в постановката на Бродуей „Кабаре” (2014/2015г)

"Ла Ла Ленд" бе големият победител на 89-тата церемония за връчване на наградите „Оскар” на Американската академия за филмово изкуство и получи шест златни статуетки. Тя се превърна в големия победител на тазгодишната церемония по връчването на наградите „Златен глобус“. Мюзикълът подобри рекорда за най-много награди „Златен глобус” – цели седем. Наградите за главна мъжка и женска роля в категория комедия или мюзикъл отидоха при звездите от филма – Райън Гослинг и Ема Стоун.

Филмът спечели и призовете за най-добър филм в категорията комедия или мюзикъл, най-добър режисьор, сценарий и песен и на практика получи наградите във всички категории, в които беше номиниран.

Мюзикълът „Ла Ла Ленд“ обра и британските кино награди БАФТА, като получи статуетката за най-добър филм, Шазел – за най-добър режисьор, а Ема Стоун - за най-добра актриса. Мюзикълът взе и наградите за музика – на композитора Джъстин Хъруиц, и за кинематография.

„Райън Гослинг ми напомня на класическите звезди от Холивуд – пее, танцува, играе и те кара да се смееш.Често играе роли на мълчаливи мъжаги, но в Ла Ла Ленд, където се снимахме заедно, той доказа колко ширлок диапазон притежава като изпълнител. Гослинг може да играе трилъри, комедии и романтични истории". (Ема Стоун) 

Свързани статии

La La Land с музика на живо!

Българските зрители ще могат да се насладят на мюзикъла „Ла Ла Ленд“ на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър.