Без особени страсти и въпроси към журито премина пресконференцията на същото, което обяви своите отличници от последното издание на МФФ „Люовта е лудост“ 2020. Според думите на председателя на журито - Антония Ковачева, целият екип е бил изключително концентриран в работата си и с обща посока в размислите си за предложената конкурсна програма, която тази година е много добра – заглавията се открояват със своя стил и постижения. Организацията на фестивала, макар и в условия на криза се справила чудесно с предизвикателството на световната Пандемия и всички зрители са показали сериозно отношение, защото отговорно са се отнесли към посещението на прожекции, съобразявайки се с предписанията.

И все пак, струва ми се, че пресконференциите този път бяха посетени от по-малко журналисти и киноведи, а и не бяха така бурни или пък натоварени с ентусиазъм от страна на питащите. Обичайните заподозрени, които проявяваха интерес като задаваха въпроси и тази година бяха същите както и миналата, а може би и по-миналата. Добре би било, ако организаторите на фестивала номинират по свой неповторим начин тези герои, защото в крайна сметка, техните въпроси и любопитство изпълваха с оценъчно съдържание фестивала като събитие.

И ето, както всеки фестивал и на този журито раздаде своите награди:

Награди на 28-то издание на МФФ „Любовта е лудост“

Международно жури в състав:

Председател: Антония Ковачева - България

Членове: Богдан Йонеско – Румъния и Свен Тадикен - Германия

присъжда следните награди:

1. Голямата награда „Златна Афродита“ за филма „Хелене“ - Финландия на режисьора Анти Йокинен.

2. Награда за най-добра мъжка роля на Алекс Лотър за ролята му във филма „Стари момчета“ - Великобритания на режисьора Тоби Макдоналд.

3.Награда за най-добра женска роля на Лаура Бирн за ролята й във филма „Хелене“ с режисьор Анти Йокинен.

4.Специална награда на журито за режисурата на филма „Празни приказки“ - Унгария с режисьор Атила Сас.

На церемонията на закриването на кинофестивала бяха връчени и следните награди:

5. Награда на Община Варна за „Клетва“ - Русия на режисьора Роман Нестеренко

6. Наградата „Горчивата чаша“ на факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св.Климент Охридски“ се присъжда на документалния филм „Денят на жената“ - България на режисьора Доля Гавански.

7. Наградата на Съюза на българските филмови дейци за филма е за „Клетва“ - Русия на режисьора Роман Нестеренко

8. Наградата на гилдията на филмовите критици е за филма „Пита за помен“ – Турция на режисьора Рейс Челик

9. Диплом на Лавиния Сандру – Румъния за ролята й във филма „Ана. Ана Симион“.

10. Благодарствена грамота за проф. Александър Грозев от ММФ „Любовта е лудост“ по случай неговата 75-годишнина и приноса му за развитието на родната култура.