Жил Жакоб е дългогодишен артистичен директор на фестивала в Кан (1978-2000), а по-късно и президент на събитието (2001-2014). Както самият той пише в предговора: „Бил съм в Кан 52 пъти по три седмици – тоест, това са близо 5 години от живота ми“.

Тази забележителна книга може да се чете избирателно - като енциклопедия, а защо не и като пътеводител, написан от вещ гид, да се възприеме като социологическо проучване, като своеобразен психоаналитичен поглед към една „човешка комедия“, но също и като роман за историята, географията и действащите лица на най-престижния световен филмов фестивал. На нейните страници присъстват велики режисьори, актьори, филмови шедьоври, публиката, критиката, медиите, полемиките, журитата, селекцията, афишите, трескавата атмосфера, адреналинът, „Палмите“, триумфите, ексцентричностите на звездите, светският блясък, разочарованията - цяла една епоха, всичко, което става на сцената и зад кулисите на Фестивала от 60-те години до ден днешен. Тези проницателни портрети и откровения са изпъстрени със забавни, любопитни истории и анекдоти, лични преживявания, впечатления и гафове.

gillesbrad_a.jpg

Жил Жакоб е личност, чийто усет за майсторското кино е повлиял не само върху развитието на фестивала в Кан като барометър на тенденциите в световното кино, а също и върху развитието на най-важните творци от последните 40 години и най-вече върху формирането на нашите собствени вкусове, на всички зрители, които гледаме активно кино днес.

a-gauche-gilles-jacob.jpg


„Любовен речник на фестивала в Кан” е приятно и интригуващо четиво, премерена смесица на сериозното със забавното, на информацията с анализа и компетентната оценка на един човек, за когото фестивалът в Кан е любов, страст, неговият живот.