След две години, белязани от пандемия и ограниченията заради нея и след 72-ото издание на Берлинале, което бе опит за връщане към „нормалното” във фестивалния живот, Берлинале очаква все повече преки срещи и между звездите в кинематографията, и на публиката с тях, както и повече зрители в киносалоните. Вече е известно, че председател на международното жури на Берлинале, което ще се проведе от 16 до 26 февруари в германската столица, е американската актриса, сценарист и режисьор Кристен Стюарт.

„Тя е един от най-талантливите и многолики актьори на своето поколение”, се посочва в изявление на фестивалните директори Мариете Рисенбек и Карло Шатриан, разпространено от пресслужбата на Берлинале. „Млада, блестяща и с впечатляващ опит зад гърба си, Кристен Стюарт е идеалният мост между САЩ и Европа”.

Стюарт се смята за един от най-ярките млади таланти на Холивуд, се посочва в прессъобщението на Берлинале за избора й за председател на журито на 73-ото издание. Едва деветгодишна през 1999 г., тя дебютира на голям екран. Три години по-късно партнира на Джоди Фостър в „Паник стая” и става популярна сред все по-широка публика. Пробивът й на международна киносцена идва с участие й в сагата „Здрач” (2008-2012). През 2010 г. тя участва на Берлинале с независимата продукция „Добре дошли при семейство Райли” на Джейк Скот. Пак през 2010 г. е отличена с награда за изгряваща звезда от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство БАФТА.

Стюарт участва през 2014 г. заедно с френската звезда Жулиет Бинош в „Облаците на Силс Мария” на Оливие Асаяс и през 2015 г. става първата американка, отличена с френската филмова награда „Сезар” за ролята си във филма. През следващата година отново снима с Асаяс, който й поверява главна роля в „Personal Shopper”. През 2017 г. Стюарт дебютира като сценарист и режисьор на късометражния „Come Swim”, а през 2018 г. е член на международното жури на кинофестивала в Кан. През 2019 г. актрисата навлиза и в жанра екшън с „Ангелите на Чарли” и създава впечатляващ образ в биографичния „Сибърг” на Бенедикт Андрюз, чиято премиера е на кинофестивала във Венеция, припомнят от Берлинале. През 2020 г. тя отново е зад камерата, създавайки късометражния „Щурци”. Ролята й на принцеса Даяна в драмата „Спенсър” на Пабло Ларейн й носи номинации за „Оскар” и за наградата „Изборът на критиците”. В момента тя работи върху режисьорския си дебют в пълнометражното кино с адаптацията на „Хронология на водата” на американската писателка Лидия Юкнавич.

Пълната програма на Берлинале ще бъде обявена на 7 февруари. Вече са известни обаче някои от заглавията, които ще бъдат представени на 73-ото издание в различни категории. Сред тях има световни премиери като „Адолфо”, копродукция на САЩ и Мексико и дебют на София Ауса, копродукцията на Йемен, Судан и Саудитска Арабия „Al Marhaqoon” на режисьора Амр Гамал, както и европейската премиера на американския „Конспирация”, посветен на приноса на чернокожите жени в изкуството.

Творчеството на американския режисьор Стивън Спилбърг ще бъде почетено на Берлинале с представяне на негови продукции в специална секция, а 75-годишният творец ще получи „Златна мечка” за цялостен принос към киното. „С невероятна кариера Стивън Спилбърг не само омагьоса поколения зрители по целия свят, но и придаде ново значение на киното като фабрика за мечти", казаха Рисенбек и Шатриан в изявление.

Визуалната концепция на 73-ото издание на Берлинале е поверена на Клаудия Шрамке, графичен дизайнер от Берлин. Тя е съсредоточена и посветена на публиката. „Удовлетворени сме, че с тазгодишния плакат можем да почетем хората, които с любопитството си, енитусиазма и аплодисментите превръщат Берлинале в жизнено, вдъхновяващо и радостно събитие”, коментира в изявление Мариете Рисенбек.

Световният фестивален киносезон за 2023 г. набира сила още в първите дни на годината с фестивала Сънданс в САЩ от 19 до 29 януари и кинофорумите в Северна Европа – Международен кинофестивал в Ротердам 25 януари – 5 февруари, кинофестивалът в Гьотеборг от 27 януари до 5 февруари и ДокПойнт за документално кино в Хелзинки между 31 януари и 5 февруари.