Ден след като от Асоциацията на българските киносалони в България поиска оставката на министър Боил Банов, заради „неадекватно и напълно необмислено“ предложение за забраната за филмови прожекции на заседание на Министерски съвет, вчера ръководството се срещна с него.

На срещата Министърът е обяснил, че заповедта е била наложена не само заради коронавируса, а и заради грипната епидемия, заради която бяха затворени и училищата. Той е уверил, че щом епидемията отшуми, решението ще бъде преразгледано и се очаква това да стане до дни. В писмо до медиите от Асоциацията коментираха, че на срещата е била обсъдена създалата се ситуация със затваряне на киносалоните и припомнят: „По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното, че киносалоните са център на зараза или опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора. Кабинетът на министър Банов се ангажира да съдейства за представянето и съгласуването на поставените от нас въпроси с Министерство на здравеопазването, а именно – в Заповедта на министъра на здравеопазването да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата ни отговорност за опазването на живота и здравето на нашите съграждани. По време на разговора в Министерството на културата беше обсъдено и бъдещото сътрудничество между институцията и Сдружение „Асоциацията на българските киносалони“. Постигнахме съгласие, че диалог между нас е необходим с цел по-добрата подготовка и организация и на двете страни при престоящи обсъждания и приемането на бъдещи решения, касаещи дейността на киносалоните в страната“.

Днес от Кризисния щаб бе предложено тетрите и киносалоните да възстановят своята работа, като се съобразят с конкретни предписания, а именно: За театрите, кината и спортните събития в области без случаи на зараза: “провеждането на културни масови и спортни мероприятия на закрито ще се ограничи до 250 души, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър между присъстващите. Те ще бъдат поставени през едно свободно седящо място. Ще се определи и време за дезинфекция между постановките и прожекциите.”

На този фон, беше отменено 24-то издание на София филм фест. От пресофиса на Фестивала обясниха, че ще съобразят със заповедта на министъра на здравеопазването и засега не могат да определят т кога ще се проведе Феста. Първоначалните очаквания, че София филм фест е отложен за месец май, се оказват прибързани и необосновани. В момента три от основните локации на Фестивала – Дом на киното, кино „Одеон“ и НДК са затворени и там няма прожекции. Кино „Влайкова“ също не работи. 

Веригата салони Cine Grand разпрати новата седмична програма на своите салони от петък, но в момента също не работят и се съобразяват с наложената забрана за прожекции. Вчера при тях и в други киносалони са били направени проверки от представители на Столичната регионална здравна инспекция, като са дали и предписания.

Все още няма официално издадена заповед с новите предписания на Кризисният щаб, но трите големи вериги киносалони са готови с новата седмична програма от петък.

Премиерата на дългоочаквания филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, носител на голямата награда от Карлови Вари, също беше отменена. Филмът трябваше да тръгне по кината от 3 април в цялата страна, но разпространието му се отложи за септември. Дебютният филм на режисьора Богомил Калинов "Пепел върху слънцето" също се отлага. Първоначално заложената премиерна дата на продължението детския филм „Зайчето Питър: По широкия свят“ също се премести на нова дата – 7 август. Седмица по-рано стана ясно, че и премиерата на новия епизод от поредицата за Джеймс Бонд също ще отложена за средата на есента. Предполага се, че още много други филмови премиери ще бъдат отложени заради заплахата от коронавирус.

На този фон вероятно най-гледани ще бъдат стрийминг платформите, но конкретно в България, пиратските сайтове за сваляне или гледане онлайн ще бъдат повече от облагодетелствани.

Свързани статии