"За мен е радост да получа престижната награда от венецианската "Мостра", която обичам и познавам отдавна, откакто "Дневна красавица" на Луис Бунюел бе удостоен със "Златен лъв", каза 78-годишната актриса, цитирана в прессъобщение на най-стария кинофестивал в света.

Решението Деньов да получи приза за цялостен принос към киното е взето от борда на Венецианското биенале по предложение на директора на фестивала Алберто Барбера.

301063.jpg

"Впечатляващ брой филми, повечето от които са със значим международен успех. Също толкова забележителен брой награди, които актрисата е получила от най-важните световни кинофестивали плюс номинация за награда "Оскар" за най-добра актриса във водеща роля - рядка привилегия за артист, който не е американец. Куп артистични партньорства с някои от водещите европейски режисьори и актьори като Роже Вадим, Жак Деми, Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Роман Полански, Марко Ферери, Марчело Мастрояни и Жерар Депардийо", отбеляза Барбера, цитиран в прессъобщението.

В дългата си кариера Катрин Деньов е удостоявана с множество награди, сред които два приза "Сезар" за водеща роля - през 1981 г. за "Последното метро" и през 1993 г. за "Индокитай", със "Златна палма" от кинофестивала в Кан през 2005 г. и със "Златна мечка" от Берлинале през 2002 г. за "Осем жени" на Франсоа Озон.