Кинопловдив

Събитието е второто от поредицата майсторски класове във филмовата инициатива, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, КИНОПЛОВДИВ

На 24 март (събота)/ от 16:30 ч. в клуб Фарго, Пловдив ще се състои второто събитие от поредицата майсторски класове на подкрепената от програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019, инициатива КИНОПЛОВДИВ. Темата е „Как се показва невидимото в киното?“, а водещ е роденият в Пловдив млад режисьор Димитър Кутманов. На срещата Димитър ще говори с гостите на събитието за това как чрез езика на киното се показват идеите, вярата, чувствата, ароматите, времето и други неуловими на екран. Едновременно с лекцията-дискусия, режисьорът ще използва за пример и анализ своя дипломен филм от академията за кино в Единбург, Англия, "ECCE HOMO" („Ето човекът“), носител на наградата на фестивала Златна роза за най-добър късометражен филм през 2015 г., както и селектиран и номиниран на редица международни фестивали.

Ecce-Homo-Poster.jpg

ECCE HOMO

Великобритания-Румъния-България, 2014, 30 мин.

В далечно забравено от Бога място Ада и болната ѝ майка живеят в самота и нищета. Скромният им живот преминава бавно, като безмълвен ритуал, а под тихата повърхност се крият студените течения на мъката и страха от неизбежното. Ада потъва в духовна криза на съмнение и отчаяние, a светлината в нея е на път да угасне. Съновидение, тайнство, смърт. . . или може би - чудо.

Dimitur-Koutmanov.jpg

Димитър Кутманов

Димитър Кутманов е роден през 1988 в Пловдив. Завършва бакалавърска степен по кинознание и кинопрактика в Anglia Ruskin University в Кеймбридж с дипломен филм "Taste of Water" (2012). През 2014 завършва магистратура по режисура в кино академията в Единбург с дипломен филм "ECCE HOMO", селектиран на редица международни фестивали. Димитър е съосновател на кино-школа "cine-feel film academy", а в момента работи по постпродукцията на своя филм "Хляб".

Входът към събитието е свободен.

КИНОПЛОВДИВ

Седем утвърдени режисьорски екипа от България ще прекарат по месец в града на тепетата, за да се вдъхновят, подготвят и реализират своя кинематографична идея, посветена на Пловдив. На финала – всички готови филми, ще бъдат обединени в един пълнометражен филм-омнибус, който ще представи Пловдив по световни фестивали и форуми. Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от режисьорите ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика, както и ще покаже по един от своите филми. Режисьорите, част от КИНОПЛОВДИВ са Петър Вълчанов и Кристина Грозева (Урок”, Слава”), Николай Тодоров (Преди да заспя”), Павел Веснаков (Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов (Ecce homo”), Любомир Младенов (Ловен парк”, Кораб в стая”), Христо Симеонов (Синът”).