Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“, който се провежда от 27 до 31 май в Стара Загора, сред които и първата българо-испанска продукция „Васил“. На празнична церемония вчера бяха обявени имената на победителите в отделните категории. Наградата за най-добра мъжка роля за филма „Васил“ спечели Иван Бърнев.

Припомняме, че това не е първата международна награда за българския актьор, който спечели сърцата и на публиката в Испания още с премиерното представяне на копродукцията, в рамките на престижния фестивал Семинци Филм Фестивал, във Валядолид. На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма – дебют на режисьорката Авелина Прат.

VASIL_Still_12-Laia-Lluch.JPG

Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно научен текст на испански, и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв начин не пречи на гъвкавостта му в актьорските задачи. Избран сред множество, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да подготви ролята на испански с помощта на Павлина Иванова.

Ivan_Zlatna_LIpa.jpg
Ivan_Zlatna_LIpa.jpg

Това е първата испанско-българска продукция с продуценти Мириам Порте (Дистинто филмс), продуцент със сериозно арт хаус портфолио и Мина Милева и Весела Казакова - Активист38, София, които все повече затвърждават международния си успех, както като режисьори, така и като продуценти. Благодарение на специалното отношение на Мина и Весела към актьорите в техните филми се осъществява сериозен кастинг с множество изявили се актьори в българското кино. Кастинг директорът на филма Ваня Баждарова дава предложения не само по зададените описания за висок, чернокос балкански образ, тя поканва Бърнев, който е с по-различна визия, но според нея напълно подходящ за образа на Васил. Оказва се права. Комедийният талант и отдаденост, чувствителност и игривост на актьора се забелязват от испанската критика веднага след премиерата във Валядолид. Отзивите са повече от ласкави и филмът е обявен за изключителна комедия.

Филмът „Васил“ е подкрепен от Национален филмов център, Cine ICAA, Културния Институт на Валенсия GVA, ICEC, Програма MEDIA на Творческа Европа, RTVE, TV3, Ramon Llull Institute, ICO и CREA SGR.