Сюжетът проследява историята на Ханс, 19-годишен младеж от Серуи, Папуа. Той мечтае да стане професионален футболист – напуска сиропиталището, което през целия си живот е смятал за свой дом, и се отправя към Джакарта, но фатален инцидент проваля плановете му. Но съдбата му се усмихва – точно когато Ханс губи всякакво желание да живее, той среща Мак, собственик на скромен ресторант. Въпреки различията си, Ханс и Мак откриват неща, които ги сближават. Мечтите и страстта към живота се възвръщат у Ханс чрез храната и готвенето – това са изненадващите общи интереси, които поставят началото на партньорството им с Мак…
„Със страхотни актьорски превъплъщения, въздействаща тематична музика и достоверен операторски поглед към индонезийския архипелаг, „Табула Раса“ ще ви накара да погледнете към следващото си блюдо по различен начин. Внимание: от този филм ще огладнеете!“ – коментират филмовите критици. В центъра на този филм, заедно с универсалната човешка история, е поставена и индонезийската кухня. Ролите са поверени на Деви Ираван, Яю Унру, Озол Рамдан, а в главната роля дебютира Джими Кобогау.
„Вероятно „Табула Раса“ е първият индонезийски филм, посветен на храната, който се фокусира върху социалната и културна ценност на индонезийската кухня и я поставя в центъра на историята,“ споделя продуцентът Шeйла Тимъти. Познатият латински израз означава и „шанс да започнеш всичко отново без предразсъдъци“ – в случая шансът е и да се работи с млади хора от филмовата индустрия на Индонезия.
Прожекцията на „Табула Раса“ е единствена във фестивалната програма – на 23 март, в Дома на киното, от 18.30 часа.