HBO обяви, че документалният филм за Таня Димитрова „Тихо наследство“ ще бъде достъпен в още територии и премиерата на 23 март ще бъде в 23 европейски държави. Към първоначално анонсираните 13 територии в Централна Европа се добавят скандинавски, прибалтийски и иберийски държави, сред които Дания, Норвегия, Литва, Испания и Португалия. Стрийминг и телевизионната премиера у нас на тази дата ще бъде от 18:30 часа в HBO GO, а от 19:00 часа е първото излъчване по HBO.

Плаката на продукцията ще бъде разпространен във всички държави, като на него са майка и дъщеря – Таня и Кати, които са главните герои в този филм, разказващ за необикновената сила на едно обикновено семейство. “HBO Европа подкрепя и дава глас на човешки истории, които показват тихата мощ на желанието за живот и проява на любов във всеки един аспект – семейството, мотивацията за път напред и раздаването за другите през професията. Без да звучи пресилено, за нас е чест да разкажем именно историята на Таня и Кати и тя да достигне до огромна аудитория.“ - споделят от българския екип на HBO.

Tiho-nasledstvo_HBO-Evropa-i-Kontrast-films-2.jpg

Режисьорът на филма Петя Накова и Таня са приятелки от ученическите си години. Петя споделя, че „Филмът „Тихо наследство“ беше започнат заради една любов – тази на Таня към глухите деца. Моята приятелка от училище се беше превърнала в жена, от която всички можем да черпим пример и вдъхновение. Аз реших, че си заслужава да покажа това. Въпреки перипетиите на героите, филмът завършва с тази любов. За мен това е най-важното.“

Филмът извървява дълъг път от близо 5 години от зараждането на идеята до реализацията и европейската си премиера в такъв голям мащаб. Продуцентът Катя Тричкова и малкия екип на „Тихо наследство“ са двигател това да се случи, не и без подкрепата от много съмишленици и приятели и изпълнителния продуцент на документални филми на НВО Ханка Кастелицова. „Изключително съм щастлива и благодарна на НВО, че застана зад този филм. Възможността да бъде излъчен в 23 територии, надхвърля нашите очаквания и мечти, защото най-важно за нас е той има аудитория, която вярвам, ще бъде развълнувана от срещата с Таня и Кати. За мен беше истинско удоволствие да работя с режисьора Петя Накова, която през целият този дълъг процес запази своята енергия, режисьорска визия и силата да продължи въпреки началната липса на финансиране на филма и въпреки нещата, които се сключиха с Таня. Петя притежава тиха, но силна чувствителност, деликатност и дълбочина, които правят филма "Тихо наследство" толкова емоционален и затрогващ. Научих много неща от съвместната ни работа и съм благодарна, че имах тази възможност да работим заедно.“, споделя Катя Тричкова, продуцент на филма за Контраст Студио.

Tiho-nasledstvo_HBO-Evropa-i-Kontrast-films-1.jpg

“Тихо наследство“ ще може да се гледа от милионна публика в 23 държави. Към първоначално обявените Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, се добавят Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Испания, Португалия и Андора. Филмът ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO във всички изброени държави.

На 23 март е и кинопремиерата на “Тихо наследство“, който е включен в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“. Ексклузивната прожекция на филма е в Дом на киното от 18:30 часа.

„Тихо наследство“ е третият оригинален документален филм от България, които представя страната ни в Европа като копродукция на HBO след близо десетгодишна пауза. В HBO GO има специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

За екипа:

„Тихо наследство“ е копродукция от България на HBO Европа и Контраст Филмс. Изпълнителни продуценти са Ханка Кастелицова, директор документални продукции, от страна на HBO и Катя Тричкова от страна на българската продуцентска компания. Катя Тричкова е и продуцент на филма. Режисьор е Петя Накова, а сценарият е написан заедно с Огнян Стателов. Оператор на филма е Димитър Костов, звукозаписа на терен е на Хари Бояджийски, а звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажист на филма е Стоян Велинов. Музиката е на известния български композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции.

За Петя Накова

Петя Накова е режисьор и писател. Автор на книгата „Годината на осемте химии“ (2018) и биографичния роман "Проповедникът и Черният кон" (2012). В киното дебютира с документалния филм "Ром Кихот" (2013 г., сърежисьор Нина Пехливанова, продуцент Арс Диджитъл), за който има номинация от Българската филмова академия за най-добър документален филм през 2014 година.

Петя е личен приятел на Таня Димитрова и през 2015 година започва да снима прогреса на работата на Таня в центъра й основно в контекста на положителни примери за деца с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация. Четири годни по-късно „Тихо наследство“ е факт и е с неочаквано различен фокус на историята.

За Контраст Филмс

Продуцентска компания, основана от продуцента Катя Тричкова. В своята работа Катя Тричкова успешно прилага и съчетава познанията от юридическото си образование и обучението си по режисура в НАТФИЗ, както и от допълнителните си тренинги от престижните европейски програми EAVE и EURODOC. Сред филмите, които Катя е продуцирала са „Посоки“, „В кръг“ и „Съдилището“ на Стефан Командарев. През 2019 година престижният киносайт Screen International я нарежда сред петте най-обещаващи продуценти в Югоизточна Европа.

Ханка Кастелицова, директор документални продукции на HBO Европа, следи проекта за филм за Таня Димитрова още от 2015 година, когато екипът му участва в ZagrebDox Pro. Тогава проектът получава наградата на НВО Адриа за развитие. През 2019 работна версия на филма е представена в Сараево, като част от програмата DocuRoughCutBotique и отново печели награда на НВО, този път за развитие на проекта, както и постпродукционни услуги в студиото Avanpost в Румъния.


Светът на HBO GO в България

Неограничен достъп до над 7 000 часа от любими филми и сериали в онлайн стрийминг приложението HBO GO. Холивудски хитове, HBO поредици, международни и фестивални заглавия, награждавана документалистика. Детска секция, с класически и модерни филми, с дублаж на български. Съдържанието може да се гледа на лаптоп, смартфон, смарт телевизор или таблет, Samsung Smart TV и през Chromecast, а вече и на Apple TV и Playstation. Услугата е достъпна за директен месечен абонамент на www.hbogo.bg. Предлагането на HBO GO директно до крайни клиенти е още един начин за ползване на онлайн стрийминг услугата, в допълнение към вече наличния – HBO GO включен в телевизионните и интернет пакети на нашите партньори кабелни и телекомуникационни оператори. В края на 2021 се очаква HBO GO да се ребрандира и ъпгрейдне в HBO Max, с което функционалностите и дизайна на стрийминг услугата ще се унифицират глобално.