Носителят на Оскар и Златна палма в Кан ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест – инициатива, подкрепена от Столична община и Yettel. Публиката ще се срещне със специална селекция от филми на Шльондорф в партньорство с Гьоте-институт през март.

27-ото издание на фестивала сe oткрива с филма „Повелителят на горите“ на германския режисьор Фолкер Шльондорф, носител на „Оскар“ и „Златна палма“ в Кан. Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.

The_Forest_Maker_06_1_.jpg

В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, София Филм Фест ще посади своя гора. Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството на бъдещата „Гора на София Филм Фест“, и телекомуникационната компания Yettel. Основен приоритет на управлението на Столична община е поддържане и разширението на зелената система на града. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на Фестивала на 16-и март 2023 година. Като специален гост, самият Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ. Заедно с него дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel. Бихме искали инициативата да напомни за дълбоката ни връзка със земята и силата ни заедно да бъдем двигател на промяната. Фестивалът особено цени активната роля на Столична Община и Yettel в стремежа за приобщаване на публиката към глобалната визия за устойчиво развитие на обществото и отговорно отношение към природата, която всички ние споделяме.

Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтиция.

The_Forest_Maker_05.jpg