Световната предпремиера на дългоочаквания биографичен филм "Елвис" за легендата на рокендрола ще бъде на 75-ото издание на кинофестивала в Кан през май, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

В Кан се очакват изпълнителят на главната роля Остин Бътлър, актрисата Оливия Деджонг, която играе съпругата му Присила, двукратният носител на "Оскар" Том Ханкс, когото зрителите ще видят като мениджъра на Елвис полковник Том Паркър, както и режисьорът Баз Лурман.

Новият музикален биографичен филм трябва да излезе на екран в САЩ на 24 юни и два дни по-късно в останалата част от света. Този жанр процъфтява през последните години - от Хоакин Финикс като Джони Кеш в "Да преминеш границата" (2006) до Рами Малек, отличен с "Оскар" през 2019 г. за превъплъщението си в образа на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия".

Биографичният филм проследява живота и творчеството на Елвис две десетилетия - от възхода му към известността до "безпрецедентната му слава", във време, когато Америка преживява големи социално-културни сътресения и губи своята невинност.

Баз Лурман е редовен участник на кинофестивала в Кан: той е единственият режисьор, който е представил два игрални филма на откриването на събитието - "Мулен Руж!" през 2001 г., включен в конкурсната програма, и "Великият Гетсби" през 2013 г.

Най-важният кинофестивал в света ще представи официалната си селекция на 14 април, включително списъка с филми, които ще се борят да наследят наградата "Златна палма" на Жулия Дюкурно, която триумфира през 2021 г. с "Титан".

Малко повече от месец преди откриването на фестивала, който ще се проведе между 17-28 май, информацията за 75-ото му издание е оскъдна. Все още не са известни нито съставът на журито, нито филмът, с който ще бъде открита проявата.

Единственото сигурно нещо е присъствието на Том Круз, който ще представи дългоочакваното продължение на "Топ Гън". Прожекцията на "Топ Гън: Маверик" е насрочена за 18 май.