Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights в Талин и много други обединяват усилия в My Darling Quarantine, онлайн фестивал за късометражно кино, създаден с благотворителна цел по време на Коронавирус епидемията.

В настоящата трудна ситуация, причинена от вируса COVID-19 и засягаща целия свят, филмовата индустрия бе принудена да отложи и отмени много събития. Това включва редица големи фестивали за късометражни филми, сред които тези в Оберзхаузен и Глазгоу, Go Short в Неймехен, Нидерландия, Short Waves в Познан, Полша и Regard в Сагеней, Канада, както и ключови фестивали за пълнометражно кино като CPH:DOX в Копенхаген, SXSW в Тексас, Tribeca в Ню Йорк, Vision du Reel в Нион, Швейцария и разбира се, София Филм Фест.

В отговор на ситуацията се появи нов онлайн фестивал за късометражно кино, озаглавен MY DARLING QUARANTINE, който започна в понеделник, 16 март. Домакин е платформата за късометражно кино Talking Shorts (https://talkingshorts.com/), която ще помогне за набиране средства в борбата срещу COVID-19 и в подкрепа на онези хора и събития, които бяха засегнати от пандемията.

Инициативата за фестивала е на Енрико Ванучи, консултант на късометражната програма на Венецианския фестивал и селекционер на Пазара за късометражно кино в Торино. В момента Енрико живее под карантина в Италия.

Ванучи казва: „Наблюдавайки развитието на ситуацията от позицията на принудителния си домашен затвор, ми хрумна идеята за късометражен онлайн фестивал, който да отразява ситуацията в момента и да набере средства за подпомагане системата на здравеопазването в борбата с настоящия проблем." 

Фестивалът MY DARLING QUARANTINE е опит да продължим да правим това, което обичаме – да подбираме и представяме страхотни късометражни филми на нашата публика – докато се опиваме да съберем пари за няколко асоциации, които се нуждаят от средства за спасяване животa на повече хора. Идеята е да помогнем и на всички културни организации, засегнати от ситуацията. "

MY DARLING QUARANTINE Short Film Festival (MDQSFF) разчита на предложения с антиутопично съдържание от консултанти по късометражно кино за фестивалите в Кан, Берлин, Локарно и много други фестивали. Селекционери от засегнати събития, като например полския фестивал Short Waves, също помагат със своя опит. Всяка седмица от понеделник до неделя фестивалът ще представя програма от седем филма, а публиката ще може да гласува за любимото си седмично заглавие. Зрителите са насърчавани да правят дарения чрез страницата GoFundMe: https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser.

Достъпната селекция през тази първа седмица включва „Пощенски картички от края на света“(реж. Константинос Антонопулос, Гърция, 2019) за гръцко семейство в търсене на изход от уединен остров в Средиземно море, където неочаквано е изправено пред перспективата за края на света. Филмът вече има добро фестивално присъствие с прожекции в Сараево, Тампере и Уинтертур, където спечели наградата на публиката през 2019 г., а прожекцията на MDQSFF е първата онлайн възможост за публиката да види филма.

50% от даренията на зрителите ще отидат за Лекари без граници, обществена здравна организация, действаща в световен мащаб. Останалите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и служители, които ще се сблъскват, както с организационни, така и с финансови затруднения през следващите месеци и години.

Емилия Мазик от платформата Talking Shorts и фестивала Short Waves споделя:

„Бяхме засипани от положителни реакции на селекционерите и авторите на филми, които любезно дадоха разрешението си за показването им. Знаем, че много отменени събития продължават с програми онлайн. Искахме да направим нещо малко по-различно, въвеждайки актуалната в момента антиутопична тема, както и да се присъединим към усилията на другите фестивали и организации, като същевременно съберем пари за смислени каузи. Отлагането на Short Waves беше труднo решениe с финансови и организационни последици в бъдеще. Тъжно е да гледаме как се отменят и отлагат събития, затова с MDQSFF искаме да покажем как общността около късометражното кино може да се обедини в условия на криза и да предложи забавление на принудени да стоят у дома хора по целия свят. Да се надяваме, че въпреки моментния заден ход, тази криза ще се отрази положително върху филмовата индустрия, която се стреми да бъде по-справедлив и устойчив сектор. "

Фестивалът за късометражен филм MY DARLING QUARANTINE започна в понеделник, 16 март в платформата Talking Shorts и ще продължи до приключване на настоящата ситуация.

За повече информация: Енрико Ванучи/ Enrico Vannucci (английски), enrico@talkingshorts.com, Мариана Христова (български), myrahh80@yahoo.co.uk

Дарителска кампания MDQSFF GOFUNDME (https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser)

Лекари без граници / Médecins Sans Frontières (https://www.msf.org/covid-19-dept)

Short Waves Festival – Познан, Полша (отложен за средата на август, http://shortwaves.pl/en/new-dates-for-short-waves-festival-2020/)

Go Short – International Short Film Festival – Nijmegen, Holandia (отменен, https://www.goshort.nl/en/nieuws-en/go-short-2020-cancellation/?fbclid=IwAR1E5uZFgYQ7AxgUZsxTFEsUXSTbA8vstq0GFH8IcQDP62zvyVowNtaBUcU)

REGARD - Saguenay International Short Film Festival, Kanada (отменен, https://festivalregard.com/en)

Glasgow Short Film Festival, UK (отложен, https://glasgowshort.org/visiting-the-festival/gsff20-postponement)