Осем са филмовите творби в новия пролетен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино изключително и само на ученици и студенти при вход СВОБОДЕН. Програмата започва на 9 май и продължава всеки понеделник от 16.00 часа до 27 юни.

Откриващото заглавие на 9 май неслучайно е българският документален филм, дело на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева, ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ. Филмът е задълбочен исторически прочит на архивни документи и хроники за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 година. Създаден е с подкрепата на Държавна агенция „Архиви“, Министерство на образованието и науката и Югозападен университет „Неофит Рилски“. Съвсем естествено, веднага след своята премиера заглавието събуди разпалени дебати, а мнозина се обърнаха с призива, че филмът трябва да бъде част от учебната програма. Специални гости на прожекцията ще бъдат двамата автори, заедно с продуцента и оператор Светла Цоцоркова.

Следващият понеделник е посветен на чешката копродукция ШАРЛАТАН на режисьорката Агнешка Холанд – необикновената история за човек, надарен със свръхестествени способности, развиваща се на фона на тоталитаризма в Чехословакия през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.

На 23 май младежката публика ще може да види ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг – един от най-важните европейски филми от последните години и носител на награда „Оскар“ за международен филм. Алкохолното опиянение действа като творчески импулс за Мартин (Мадс Микелсен) и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители. Първите резултати са положителни и малкият проект на учителите се превръща в истинско академично изследване, но дръзките действия си имат последици.

В последния понеделник на май е предвидена среща с българския филм ФЕВРУАРИ на Камен Калев – поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Неговият път изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като че ли го напътства. „Най-личен“ е този филм за Камен Калев – както според самия режисьор, така и според критиците, а ученици и студенти ще могат да се срещнат и поговорят с него на 30 май от 16.00 часа.

През юни в програмата предстоят още норвежкото предложение за „Оскар“ НАЙ-ЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТА; анимационната колекция, съчетаваща поезия и кино, ЩРИХ И СТИХ (придружена от майсторски клас), както и специални прожекции на ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (в Световния ден на бежанците) и ТУВЕ (на рождения ден на любимата на малки и големи Туве Янсон).

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община. Инициативите на и в Дома на киното са част от програмата „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.