Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света” („Yomeddine”) ще открие 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR на 14 януари от 19.00 ч. в Дома на киното. Фестивалът ще продължи до 30 януари с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София.

Трогателната история на отхвърления от обществото Бешай и неговия малък спътник Обама трогна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

Yomeddine_1.jpg

„На края на света” представя историята на обезобразения Бешай, който прекарва по-голямата част от живота си на сметището, където преживява заедно със съпругата си и малцината приятели. След смъртта на жена му, Бешай решава да намери роднините си и тръгва на дълъг път със старото си магаре и симпатичния хлапак Обама.

Фокусът на Sofia MENAR 2020 ще бъде „Сканди MENAR” и ще е съсредоточен върху копродукциите между скандинавски страни и държави от Близкия изток.

Датският „Чародеят” (“The Charmer”) на Миляд Алами представя историята на иранец, който се опитва да се установи в Дания като се запознава със самотни местни дами. „Чародеят” е отличен с награди за най-добър филм от фестивалите във Варшава, Любек, Белград и Тбилиси, както и с призове от кинофорумите в Сан Себастиан, Чикаго, Гьотеборг, Тайпе и Палм Спрингс.

The-Charmer.jpg

„Дерзай!” („Beyond Dreams”) на шведката от турски произход Рожда Шекерсьоз показва трудностите пред младата Миря, която след като излиза от затвора трябва да избира между майка си и приятелите си, които винаги е чувствала като свое истинско семейство. Сред наградите на Beyond Dreams са най-добър филм и най-добра актриса (Евин Ахмад) от фестивала в Духок и наградата за дебют и наградата на публиката от фестивала в Гьотеборг.

С „Аматьори” (“Amateurs”) на Габриела Пихлер се пренасяме в малко шведско градче, където животът се променя напълно след като голяма хранителна верига планира да отвори магазин за местните. Единствената пречка пред корпорацията са две момичета – едно от кюрдско семейство и друго с арабски произход, които съзират нечистите помисли в действията на управителите на концерна. „Аматьори” е отличен с наградата за най-добър филм от фестивала в Гьотеборг.

Месец преди началото на Sofia MENAR 2020 в Културен център G8 и Евро синема ще тече MENAR уикенд (13-15 декември), който ще включва 9 от любимите заглавия на зрителите от предишни издания на фестивала. Програмата включва „Когато Монализа се усмихна” (13.12 – 18.15 ч.Културен център G8), „Кръговрат” (13.12 – 19.00 ч. Културен център G8), „Да пишеш по снега” (13.12 – 20.15 ч. Евро синема), „Да пееш в Париж” (14.12 – 17.00 ч. Културен център G8), „Градината с наровете” (14.12 – 18.30 ч. Културен център G8), „Мълчанието на пеперудите” (14.12 – 20.30 ч. Евро синема), „Оркестърът на слепите” (15.12 – 16.00 ч. Културен център G8), „Човекът-вълк” (15.12 – 18.15 ч. Културен център G8) и „Аварийно раждане” (14.12 – 18.30 ч. Евро синема).

Билетите за откриването на Sofia MENAR 2020 вече са в продажба.