Тазгодишното издание започва на 31 август и продължава до 10 септември. Журито се избира от борда на директорите на Венецианското биенале, което е организатор на фестивала, по предложение на директора Барбера.

Носителката на награда "Оскар" ще оглави журито, в което са включени френската режисьорка Одре Диуан, чийто филм "Събитието" бе отличен със "Златен лъв" на миналогодишното издание на фестивала, нобеловият лауреат за литература Казуо Ишигуро и иранската актриса Лейла Хатами, носителка на "Сребърна мечка" от Берлинале. В журито са още италианският режисьор Леонардо ди Констанцо, аржентинецът Мариано Кон и испанският сценарист и режисьор Родриго Сорогойен.

Всички те ще пристигнат в Лидо в края на идния месец, за да определят основните награди на фестивала, сред които "Златен лъв" за най-добър филм и "Сребърен лъв" за най-добър режисьор, които често задават тона за предстоящия награден сезон в киното.

Миналата година Джейн Кемпиън бе отличена със "Сребърен лъв" за филма си "Силата на кучето" от журито, чийто председател бе корейският режисьор Пон Джун-хо и с участието на Клои Чжао. По-късно Кемпиън спечели и награда "Оскар" за филма. Това бе един от седемте случая през последното десетилетие, когато режисьор на филм с премиера във Венеция печели и "Оскар" за най-добър режисьор в същия сезон.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат обявени по-късно този месец.