Номинираните в категорията получиха медальон и се изказаха в залата на х-л "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Освен Джейн Кемпиън това бяха Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Дени Вилньов за "Дюн". Кенет Брана ("Белфаст"), обаче не присъства и изпрати записано изказване.

Джейн Кемпиън е едва втората жена с две номинации за топ отличието на организацията. Първата й номинация е за "Пианото" през 1993 г.

Jane-Campion-Maggie-Gyllenhaal-win-top-honors-at-Director-Guild-Awards.jpg
В речта си тя отбеляза големия прогрес спрямо жените в киното: „Пътят беше дълъг. Спомням си как бях единствената жена в залата. Спомням си това чувство на аутсайдер, докато се борех да разкажа нещо. . . мисля, че е време да обявим един вид победа на този фронт. Стигнахме толкова далече и нещо повече - няма да се върнем назад. Чувството за безкраен хоризонт, този спектър от възможности ме изпълва с енергия. Надявам се и вас също“

Маги Джиленхол беше отличена за първи пълнометражен игрален филм за „Непознатата дъщеря". Стенли Нелсън получи наградата за документална продукция за "Атика".

Бари Дженкинс спечели наградата на Гилдията на режисьорите за лимитиран сериал за „Подземната железница". В категорията за най-добър драматичен сериал беше отличен Марк Майлод за „Наследници", а за комедиен сериал - Лусия Аниело за "Hacks" (Хитрини).

На церемонията, водена от Джъд Апатоу, Спайк Лий беше почетен с наградата за цялостни постижения в режисурата на игрални филми. Лий е първият афроамериканец, удостоен с наградата за изключителни постижения в киното. Тя е връчвана само на 35 режисьори, сред които Франк Капра, Алфред Хичкок, Орсън Уелс, Били Уайлдър, Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, Милош Форман. Най-скорошният й носител - Ридли Скот, беше почетен през 2017 г.