Божидар Манов

Начело на журито за пълнометражни филми застава проф. Божидар Манов - кинокритик и журналист. Член на Европейската филмова академия. Многократно член и председател на международни журита на кинофестивалите в Берлин, Венеция, Кан, Солун, Истанбул, Пусан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Валядолид, Палм Спрингс, Висбаден, Гьотеборг и др. Дамата в журито ще бъде актрисата Яна Маринова. Тя участва в главни роли в най-гледаните български телевизионни сериали, а в игралното кино се отличава с разнообразието на персонажите си в “Лабиринти на любовта”, Русия; “Живи легенди”, България и зрителският хит “11А”. Проф. Станимир Трифонов е режисьор и продуцент на над 70 документални, игрални и телевизионни филми и сериали. Някои от тях са: „До утре… Четири портрета и един спомен” (Специална награда на журито, Златен ритон, 1989 г.); „Елиас Канети. Отговор на едно писмо” (Сребърен ритон, 1993 г.); „Образ невъзможен” (Златна роза, 1996 г.); „Ако е рекъл Господ” (специална награда на журито, Златен ритон, 1999 г.); „Хайка за вълци” (Златна ракла и награда за музика, 2000 г.), „Изпепеляване” (Златна роза, награда за мъжка роля и др., 2004 г.); „На границата” (награди на Българската филмова академия за най-добър сериал, сценарий и костюми, 2015 г.) Георги Тошев е журналист и продуцент. Работил е във в. „24 часа“, „Континент“, „Дневник“ и др., списанията „Едно“, „Max“, „L'Europeo“ и др. Автор и водещ на телевизионните поредици „Другата България“ и „НепознатиТЕ“, продуцент на „Преди обед“ и „Като на кино“ (bTV), „Артефакти“, „1002 нощи“ (БНТ). Работил е за RFI, BBC, ARTE. Людмил Станев е писател, сценарист и драматург. Негови сценарии са реализирани в БНР и БНТ. Като автор работи в областта на късия разказ и абсурда. Има издадени седем книги, които се радват на постоянно преиздаване. Носител на литературните награди "Хр. Г. Данов", "Чудомир" и "Димитър Димов".

Тричленно жури, председателствано от актрисата Мартина Вачкова, ще оценява късометражните конкурсни филми на “Златна роза”. Мартина Вачкова е добре известна на българската публика. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстю Сарафов”. Работила е с едни от най-големите български режисьори в театъра, телевизията и киното, а филмовата си кариера започва още на 9 години. В късометражното жури е поканена и една от водещите български филмови критички Геновева Димитрова - редактор на в. “Култура”, автор на две книги и преподавател. Третият член на журито е Димитър Коцев – Шошо - писател, преводач, продуцент, сценарист и режисьор. Автор на пълнометражните филми “Лора от сутрин до вечер” и “Маймуна” (Награда на публиката, МФФ София 2016), както и на телевизионния сериал “Четвърта власт”.

Конкурсната програма на фестивала тази година включва 16 пълнометражни и 24 късометражни филми, които ще се борят за двете големи награди “Златна роза” и за още 8  отличия в отделните категории.

Свързани статии