Изборът на фаталното число не е случаен – организаторите вярват, че магията на числата е попътна за фестивала.

В изключително стегната церемония като ритъм премина официалното откриване на събитието. На сцената бе поканено международното жури в състав: Александър Петров (България), Золтан Силаги Варга (Унгария), Мохамед Реда Карими Сареми (Иран) и Невелина Попова (България). Директорът на Фестивала, Анри Кулев, обяви пред публиката, че специална комисия е селектирала от 1300 предложения 133 филма от 34 държави. На сцената в зала 1 на Фестивален и конгресен център специални поздрави поднесоха: Невелина Попова като член на журито и представител на Община Варна, чийто фонд „Култура“ и тази година подкрепи световния форум. Десислава Георгиева - началник отдел „Фестивали и проекти“ подчерта, че в годината, в която Варна е Европейска младежка столица, фестивалът заема едно от специалните места, защото чрез неговите филми се поощрява въображението и фантазията, едно от изразните средства на младите творци.

4.jpg

Преди официалната церемония бяха открити две изложби с анимационни рисунки на студенти от НБУ и гостуваща изложба от Валония - Брюксел на известни герои, които от персонажи в комиксите, по-късно се превръщат във филмови герои - Ернест и Селестин – Мечко-Миш.

6.jpg

По време на 13-тоto издание предстоят премиерите на две книги за ценители с автори Иван Веселинов „Анимационни сценарии“ и Невелина Попова „Драматургичното пространство в анимацията“. Шест пълнометражни конкурсни продукции, различни панорами, сред които особено място заема еротичната панорама „Миднайт хот“, програми на Единбургския колеж, университета ЕНСАД – Париж, Института по анимация ДЗИЛИН-Китай, НБУ , НАТФИЗ се очакват с интерес от варненската публика.

juri.jpg