От 25-ти до 30-ти септември пет емблематични кино ленти на съвременното турско кино ще се завъртят в рамките на „Дни на Турското кино в България“ 2019. Фестивалът се организира от Културно-информационен отдел към Посолство на Република Турция, под патронажа на Н. Пр. Д-р Хасан Улусой – Посланик на Република Турция в България и с изключителното съдействие на Министерство на културата и туризма на Република Турция

И тази година жителите и гостите на столицата ще се насладят безплатно на фестивалните филми. В есените дни, посветени на турското кино, българските зрители ще се докоснат до многообразната тематика на турската кинематография, пресъздадена в запомнящи се образи, интригуващи съдби и колорит от емоции.

Премиерната прожекция в София е на 25 септември от 14:00 часа в Дома на киното и представя романтичната комедия „Говори колкото мъжа си“ /Kocan Kadar Konuş/. Режисьорът Къванч Баруйоню и сценаристът Шебнем Бурджуоглу по неповторим начин описват историята на 30-годишната Евсун /Езги Мола/, която е притисната от семейството си да намери любовта и най-после да мине под венчило. Това, обаче се оказва нелека задача.

Останалите четири заглавия са „Майчината ми рана“ /Annemin yarısı/, „Шампионът“ /Bizim için Şampiyon/, „Галиполи: Краят на пътя“ /Çanakkale: Yolun Sonu/ и „Кисели ябълки“ /Ekşi Elmalar/. Всички те сюжетно са изпълнени от непреходните човешки ценности – любов, семейство, вяра, прошка, достойнство, свобода и сила на духа. Преплетени са с философските прозрения и душевни вълнения на героите, а феерията от цветове, костюми и приказни природни картини допълват майсторската актьорска игра и увличат зрителите в неповторимо пътуване из необятния свят на седмото изкуство, пресъздаден от талантливите режисьори и сценаристи.

kocankadar-konus.jpg

Говори колкото мъжа си

Турция, 2015, 108 мин.

Реж. Къванч Баруйоню

В ролите Езги Мола, Мурат Йълдъръм, Невра Серезли и др.

Навършила 30 години, Евсун /Езги Мола/ все повече бива притискана от членовете на семейството си да намери любовта на живота си, и най-после и тя да мине под венчилото със своя любим. Но намирането на мъж на нейните години... се оказва нелека задача.

Майчината ми рана

Турция, 2016, 120 мин.

Реж. Озан Ачъктан

В ролите Белчим Билгин, Озан Гювен, Бора Аккаш, Мерйем Узерли, Окан Ялабък и др.

Навършвайки осемнадесет години, Салих /Бора Аккаш/ напуска сиропиталището в което е бил изоставен като малък и тръгва на пътешествие да търси семейството си. Озовава се във ферма, където започва работа при Борислав /Озан Гювен/ и прекрасната му жена Мария / Мерйем Узерли/. Изведнъж намира гнездото за което е мечтал винаги... С нарастването на вълненията му се появяват и нови тайни. Но дали Салих ще се отърве от миналото си и ще бъде щастлив в този дом? 

Bizim-icin-Sampiyon.jpg

Шампионът

Турция, 2018, 130 мин.

Реж. Ахмет Каткъсъз

В ролите Екин Коч, Фарах Зейнеп Абдуллах, Фикрет Кушкан и др.

Турция, 90-те години на миналия век. Една разтърсваща история за любов и успех. „Шампионът“ разказва за историята на грандиозната любов между Халис Караташ /Екин Коч/ и Бегюм Атман /Фарах Зейнеп Абдуллах/, които ги обединява легендарния състезателен кон Смелият пилот /Bold Pilot/. Филм, базиран на истинската история на Смелият пилот, собственост на Йоздемир Атман, знаково име в турската конна езда, кон, спечелил любовта дори на тези, които не се интересуват от конни надбягвания. Смелият пилот и Халис Караташ заедно постигнаха незабравими постижения. Записът от 2:26:22 на дуета в пистата Гази от 1996 г. все още не е надминат. Друг успех на Смелият пилот е фактът, че събира Халис Караташ и Бегюм Атман.

Галиполи: краят на пътя

Турция, 2013, 115 мин.

Реж. Кемал Узун, Сердар Акар и Ахмет Караман

В ролите Гюркан Уйгун, Беррак Тюзюнатач, Махир Гюнширай и др.

Април 1915 г., Първата световна война. Галиполи, Османската империя. Двама братя напускат планинското си селце, за да се сражават на фронтовата линия. Единият е опитен снайперист, който хладнокръвно се бори и брани османците от нашествието на враговете, но за брат му животът в окопите се оказва труден... А междувременно десантът на окупационните сили в бреговете на Галиполи вече е започнал. Победата е неизбежна.

eksi-eilmalari.jpg

Кисели ябълки

Турция, 2016, 114 мин.

Реж. Йълмаз Ердоган

В ролите Йълмаз Ердоган, Фарах Зейнеп Абдуллах, Шюкран Овалъ, Сонгюл Йоден, Шюкрю Йозйълдъз и др.

Кметът Азиз Йозай (Йълмаз Ердоган), известен с твърдия си нрав в целия град, се слави с още две неща - овощната градина, за която всички му завиждат, и трите му коя от коя по-красива дъщери... Историята на кметското семейство започва в Хаккари в края на 70-те и се простира до 90-те години в Анталия. Филмът е феерия от цветове, костюми, приказни места, остроумни и запомнящи се диалози.