Смешен филм фест

Осмото издание на фестивала започва на 18 октомври в зала "Възраждане" и ще продължи до 24 октомври. Седемнайсетте заглавия са разпределени в модулите "Конкурс", "Световен екран", "Детско кино" и "Вечер на българското кино".

В програмата на "Смешен филм фест" е включен и ден на българското кино. Тази година на него е посветена съботната вечер - 21 октомври, когато зрителите могат да видят един документален и два игрални филма и да се срещнат на живо с техните режисьори и с актьорите. Документалният филм "Ром Кихот" ще бъде представен от режисьорите Петя Накова и Нина Пехливанова. Прожекцията ще е със свободен вход. Другият български филм - "Лили Рибката" ще бъде представен от режисьора Ясен Григоров. Димитър Коцев-Шошо и сценаристът Иван Марков ще представят общата си творба – „Маймуна".

По традиция съботните и неделните прожекции от 11 часа са посветени на децата, които могат да видят забавни европейски анимационни филми. Младите хора с интереси в областта на киното и журналистиката ще имат възможност да се включат в ателие за документално кино. Работата ще започне на 18 октомври, а създадените по време на феста миниатюри ще бъдат представени на закриването на фестивала.

Филмите, включени в конкурсната програма, са десет, а носителят на приза за най-добър филм на Габрово, ще бъде определен от тричленно жури – актрисата Стефания Колева, писателят Иван Марков и кинокритикът Деян Статулов.

Роля при определянето на победителите ще има и публиката. Зрителите могат да изберат своя фаворит като гласуват с анкетна карта в зала "Възраждане".

Със свободен вход са първият филм от програмата на 18 октомври – комедията "Стар мърморко", и документалният филм в събота, 21 октомври – "Ром  Кихот". Другите прожекции са с цена на билета 3 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на цена 28 лева.