София ДокуМентал обяви пълната програма на фестивала, която в девет поредни дни ще представи ексклузивен набор филми и събития, посветени на световното документалното кино. От 10 декември (Международен ден на човешките права) заглавията от програмата ще бъдат достъпни на stream.documental.bg до 18 декември, премиерно за България.

Тези 15 вълнуващи истории са в отговор на текущи феномени като фалшиви новини и пренасищане с медийна информация, като програмата поставя в центъра не индивидуалния човек, а човещината, емпатията и социалната справедливост. Специални събития са основна част от програмата на фестивала - те ще срещнат зрителите с авторите на филмите, изявени журналисти, юристи, специалисти по правата на човека. Тези срещи ще представят филмите от българска гледна точка и ще поставят началото на форум за обществени дебати около добро документално кино, в което творци и публика говорят открито по темите, които ги вълнуват.

Акцент на програмата със събития е дискусията за филма “Море от сенки”, който въвлича публиката в два съвсем различни свята: единият, потопен в мрачните среди на престъпната търговия на п-в Долна Калифорния, а другият - в морските дълбини, посветен на една почти невъзможна мисия за спасяване на животи (прожекцията е подкрепена от Австрийско посолство в България). По повод филма На 14 декември (неделя) от 16:00 часа ще се проведе специална дискусия в партньорство с National Geographic, гости ще бъдат режисьора на филма Рихард Ладкани и неговия продуцент Волфганг Кьоплер. Модератор на дискусията е Милена Филчева, Маркетинг директор Балкани, Дъ Уолт Дисни Къмпани България.

Едно от най-вълнуващите заглавия в програмата е големият победител в ДокЛайпциг, “Право на помилване” на Одриус Мицкечивус, литовска продукция с българско участие в лицето на сценариста Георги Тенев, редактора Калина Гарелова и продуцентска къща АГИТПРОП. Филмът е сниман в литовски затвор и представлява своебразната кампания на режисьора, който цели да промени общественото мнение към затворниците, една впечатляваща лична кауза, имайки предвид, че преди години Мицкевичус преживява лична трагедия - убийството на брат му. Зрителите имат възможност да участват в онлайн дискусия с българския екип на филма и със специалното участие на отец Николай Георгиев, ставрофорен иконом и капелан на затворническите параклиси в България, в разговор за престъплението и наказанието и пътя към изкуплението. Онлайн събитието ще се проведе в събота, 12 декември от 18:00ч.

С подкрепата на Швейцарското посолство ви представяме и особено актуален филм “Женско удоволствие”, който представя вдъхновяващите истории на пет жени и тяхната смелост да се изправят срещу статуквото. По повод филма на 12 декември (събота) от 16:00ч. ще се срещнем с Рая Раева и Светла Баева, авторки на илюстрирана образователна книга за момичета, посветена на сексуалното здраве.

Сред останалите филми са отличения на множество международни форуми “Отвъд океана” (2020) на Юн Сънг-а, филм за процеса на обучение на домашни помощнички от Филипините, които отиват да работят в чужбина на двугодишни договори, за да могат да осигурят семейството си, често експлоатирани от работодатели, които се възползват от тяхното положение; “Докторке, отивам в гроба” (2020) на Николина Барич, трагикомичен филм за майката на режисьорката, която е личен лекар в малък хърватски град и така и не успява да изпълни обещанието си, че ще се пенсионира; “Българска мечта” (2019) на Сърджан Шаренац, който проследява “мечтата” на една пенсионерка от Германия да се премести да живее в България. Зрителите ще имат възможността да се срещнат онлайн с Николина (14 декември 19:30ч) и със Сърджан (16 декември 19:30ч.), за да зададат своите въпроси на живо в Зуум дискусия.

Свързани статии