Церемонията по награждаване на отличената екранизация от конкурсната програма e на 14 октомври в зала 1 на НДК и ще бъде съпроводена с прожекция на „Ана Каренина. Съдбата на Вронски”. На сцената ще излязат членовете на престижното международно жури в лицето на Бруно Куле, Дориана Леондеф, Кийра Чаплин и Илиян Джевелеков.

Конкурсната програма на „Синелибри” включва 8 талантливи адаптации на литературни творби – както класически, така и съвременни, създадени през последните две години. Сред тях са „Вечерята” (по романа на Херман Кох), „История на красотата” (по бестселъра на Никол Краус), „Изгубеният град Z” (по книгата на Дейвид Гран), „Завръщане в Монтаук” на Фолкер Шльондорф по Макс Фриш, „Истанбул червен” на режисьора и писател Ферзан Йозпетек, „Изгубените” на София Копола (която отнесе наградата за режисура в Кан) и „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” – свежа интерпретация на безсмъртната литературна класика. Част от конкурса е и последният филм на големия руски режисьор Павел Лунгин – „Дама Пика” по Пушкин, който ще бъде представен в зала „България” в петък, 13 октомври, в съпровод с две арии от едноименната опера на Чайковски.

Паралелната програма има няколко фокуса: кинокласики, съвременен прочит на класиката, съвременни продукции, документални филми. В списъка на съвременните продукции са заглавия като „Бунтовник в ръжта”, „Предчувствие за край” (по романа на Джулиан Барнс, спечелил му „Букър”), „Светлина между два океана” с любимците на публиката Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер, новия филм на Серджо Кастелито – „Фортуната” (донесъл награда на Жасмин Тринка в Кан) и разкошната продукция за малки и големи, номинирана за Оскар - „Моят живот като Тиквичка”. Оригинален прочит на класически литературни произведения се явяват заглавия като „Треска за лалета”, смайващият еротичен трилър „Слугинята” (близо 60 награди и 85 номинации!), „Дневникът на една камериерка” (по Октав Мирбо) и „Братовчедката Рейчъл” по романа на Дафни дю Морие. Вечната филмова класика е представена от лентата на Луис Бунюел „Дневна красавица” (с Катрин Деньов и Мишел Пиколи) и „Дона Флор и нейните двама съпрузи” по едноименната творба на Жоржи Амаду.

„Синелибри” 2017 има ярко звездно присъствие – у нас пристига легендарният режисьор, носител на „Оскар”, „Златна палма” и „Сезар”, Фолкер Шльондорф. В рамките на две срещи с публиката, на 17 и 18 октомври, той ще представи класиката „Хомо Фабер” и най-новия си филм „Завръщане в Монтаук”, и двете по произведения на Макс Фриш. Кинопанорамата в чест на режисьора включва още „Една любов на Суан” по Марсел Пруст и „Историята на прислужницата” по Маргарет Атууд. Един от най-големите съвременни писатели, Давид Гросман, идва у нас броени месеци след като беше удостоен с международната награда „Ман Букър” за романа си „Един кон влязъл в бар”. Той ще се срещне с публиката на 16 и 18 октомври, за да открие прожекцията на филма „Ще бягаш ли с мен?” и да представи наградения роман, чието българско издание вече е факт.

И това съвсем не е всичко. На 17 октомври в Дома на киното ще отбележим 95-годишния юбилей на Анжел Вагенщайн. Преди да бъде излъчен, документалният филм „Изкуството е оръжие”, посветен на изтъкнатия български писател, сценарист и общественик, ще бъде представен лично от режисьорката Андреа Саймън.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey.

Свързани статии