“Чуй ме със сърцето” е инициатива стартирана от група сърцати хора с желание за промяна. Идеята тръгва от Боряна Гюрова, която преди две години се свързва с екипа на филма “Воевода”, с молбата филма да бъде показан със субтитри. Така мечтата на Боряна за споделено кино я среща с монтажиста на филма, Виктория Радославова, която обещава да направи субтитрите. Две години по-късно Боряна получава обещаните субтитри, а в лицето на Виктория намира съмишленик, който поема ръководството на инициативата и прибавя още филми към нея. Към екипа им се присъединяват Митко Якимов, глух актьор и Ашод Дерандонян, основател на фондация “Заслушай се”. Така инициативата се превръща от идея в реалност.

На 11 януари се провежда първата прожекция, в Дом на киното, на филма "Воевода", която събира глухи и чуващи пред киноекрана. Зрителите се срещат с част от екипа, сред който е и режисьора Зорница София. Срещата е вълнуваща, а за по-голямата част от глухата общност това е първото кино преживяване свързано с български филм. За 105 годишната история на българското кино, все още не се е установила практика, която да позволява достъп на глухите хора до българските кино заглавия. Нещо толкова простичко като субтитри на собствения ни език, се оказва пречка за цяла общност да бъде преживява историите от екрана. Първия етап на инициативата подготвя още 4 прожекции на български филми. Избрани са както награждавани ленти, така и рекордьори в боксофиса като “Тилт” и “Възвишение”.

tajno-tilt-otpadna-ot-bitkata-za-oskari-2012.jpg

"ТИЛТ", режисьор Виктор Чучков-син, прожекция на 25 януари, 14:00, Дом на киното, вход свободен.

"Посоки", режисьор Стефан Командарев, прожекция на 1 февруари, 14:00, Дом на киното, вход свободен.

"Слава", режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов, прожекция на 15 февруари, Дом на киното, вход свободен.

"Възвишение", режисьор Виктор Божинов, прожекция на 29 февруари, Дом на киното, вход свободен.

MV5BMDk1OGMwMzQtYTljZS00NTcxLWFjYmYtNjU4NTEzMTljMmQxXkEyXkFqcGdeQXVyMTk5MjU4Mzk-_V1_SX1777_CR001777871_AL_.jpg

Инициативата работи в посока разразстване и обхващане на повече филми, сериали и телевизионни предавания. Целта е киното да се превърне в споделено преживяване и да не се налага да се делим на глухи и чуващи. Един от призивите е да бъдем равни пред изкуството, а то да бъде достъпно за всички.

slava-film-1280x720.jpg

В бъдещите планове на инициативата се подготвя и селекция от пет класически български филма, която ще се осъществи със съдействието на Българска национална филмотека. Фондация “Не мигай пред българското кино”, подготвя и селекция от късометражни филми, които да станат достъпни чрез субтитри на български език.

19264699_487782268228060_439482712601129360_o.jpg