Европейски филмови награди 2017

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 година.

Поредното признание за българския филм “Безбог” на Ралица Петрова е изборът му в селекцията за наградите на Европейската филмова академия. В списъка от 51 филма от 30 държави са включени и три български миноритарни копродукции, получили международно признание: “Уестърн” на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия) с български копродуцент “Братя Чучкови”, чиято световна премиера беше в официалната селекция на фестивала в Кан; “Реквием за г-жа Й.” на Боян Вулетич (Сърбия, България, Македония) с български копродуцент Павлина Желева, чиято първа среща с публиката беше в "Панорама" на Берлинале и “Синът на София” на Елина Псику с копродуцент от българска страна “Братя Чучкови” (Награда за най-добър филм на фестивала Трайбека в Ню Йорк).

И трите миноритарни български копродукции ще бъдат показани на 35-ия Фестивал на българския игрален филм “Златна роза” във Варна (30.09-07.10), където “Безбог" спечели голямата награда “Златна роза” миналата година.

Над 3000 члена на Европейската филмова академия ще гласуват за предложените филми в различни категории: европейски филм, режисьор, актьор, актриса и сценарист. Номинациите ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания.

Награждаването за 30-ото издание на Европейските филмови награди ще се проведе в присъствието на спечелилите на 9 декември в Берлин.

Свързани статии