На екран ще присъстват редица български филми като "Снимка с Юки", "Да се изгубиш нарочно", "Чувство за непоносимост", "Какъв цвят има този свят", "Безкрайната градина", "Далеч от брега", "Лора от сутрин до вечер", и късометражните: "Променяне", "Козметика на врага", "Вечерята", "Бяла роза", "Колелото", "Иван", "Внукът на човекоядката", "Екзистенциално", "Концерт за кларинет и оркестър", "Плитка вена", "Над нещата", "Цветята на алжиреца" и "Френско кино". Отново от екрана ще имаме възможност да се насладим на любими български актьори, които впечатляват в различни филмови сюжети.

Едно от заглавията в конкурсната програма, е "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов. Филмът разказва са българин и японка, които се срещат в Канада, влюбват се и се женят. Заминават за България, където искат да започнат ин витро процедури, за да сбъднат голямата си мечта - дете. Когато Юки пристига в родната страна на Георги, се създава сблъсък между различните светове на българи, японци и роми. В едно село двамата стават участници в трагичен инцидент, който отнема живота на дете. Всичко се преобръща!

_MG_4558.JPG
В "Снимка с Юки" дилемата присъства през цялото време на фона на необясними ситуации и интригуваща драма. Историята показва как един трагичен случай може да преобърне целия живот и разбирания на двама души, които се обичат. "Снимка с Юки" е филм, който задава много въпроси и отправя откровени провокации към публиката, която сама трябва да намери отговорите.

maxresdefault.jpg
"Да се изгубиш нарочно" е режисиран от талантливия млад режисьор Крис Захариев. Филмът ни отвежда на едно незабравимо пътешествие из най-затънтените кътчета на България. Трима приятели решават да се изгубят нарочно и тръгват на пътешествие без GPS-и, карти и хотели. По време на пътуването си те успяват да открият нови приятели и приключения, които ще помнят винаги.

Chuvstvo-za-neponosimost_8.jpg

"Синелибри" продължава да радва публиката и с внимателно подбрани документални филми. Един от тях е "Чувство за непоносимост", режисиран от забележителната Боя Харизанова. Главна роля в кинопродукцията играе любимецът на женската аудитория Калин Врачански. Сюжетът ни въвлича в история за живота и творчеството на Георги Марков и бягството му от комунистическа България през 1969 г. Житейският път на писателя е изключително цветен откъм емоции и забележителни преживявания. Приятелства, любови, падения и възходи. Всички те, отявлено отразени в книгите му. Не пропускайте да видите на екран едно от разяждащите душата терзания – човешката непоносимост...

thumbnail_kakuv_cvyat_ima_tozi_svyat_4.jpg

Във филма "Какъв цвят има този свят" публиката ще се наслади на интимна среща с авторката Данила Стоянова. Тя е известна със своята чувствена, красива поезия, която успява да докосне сърцето. Напуска този свят едва на 23 години, но продължава да живее чрез своите стихотворения. Тазгодишният фестивал "Синелибри" ще ни припомни за тази крехка, въздействаща личност и нейните незабравими творби.

bezkrainatagradina-Copy-1280x720.jpg
На екран ще успеем отново да видим първия филм на Галин Стоев "Безкрайната градина". Тази продукция разкрива невидими светове, до които се докосват определени образи. Във филма участват Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов, Глория Петкова, Никола Анастасов. На повърхността Филип води един задоволителен живот, в който не липсва нищо. Впоследствие се потапяме в дълбините на невидимите светове, изпълнени с неподозирани чувства.

4-1.jpg
"Синелибри" ще въвлече публиката и в историята на един от познатите ни силно въздействащи романи – "Чайки далече от брега". Режисьор и продуцент на филма "Далеч от брега" е Костадин Бонев. Филмът ни запознава с млад моряк - Тапата, който поема руля на кораба по време на буря, след като екипажа губи капитана си. Всичко протича като на шега, докато новият капитан не влиза в ролята на диктатор. Той започва да потиска екипажа си със страх и репресии.

maxresdefault-2.jpg
"Лора от сутрин до вечер" е изключително симпатична комедия, с участието на Миленита, която влиза в ролята на Лора. Филмът е режисиран от Димитър Коцев-Шошо, който ще бъде и един от лекторите в тазгодишния уъркшоп по сценарно писане, организиран от Синелибри. Участват още Димо Алексиев, Христо Петков, Ива Гочева, Юлиян Ковалевски и др. Филмът ни потапя в динамичния свят на Лора. Един ден, в който всичко е възможно. Лора от сутрин до вечер има не само комедиен, но и криминален привкус. Разказва ни за сбъднатите и несбъднати желания.