Без да робува на фатализма, свързан с числото 13, а воден от желанието за тринадесети път да представи пред зрителите в Чехия постиженията на съвременното българско кино, екипът на Българския културен институт организира 13-ото издание на Фестивала на българското кино. Непривичната ситуация, свързана с ковид пандемията, разшири възможностите за популяризиране на родното ни кино сред любителите на седмото изкуство. От 22-и до 26-и април 2021 г. чрез онлайн платформата DAFilms.cz за втора поредна година фестивалът ще гостува в домовете на всички, живеещи на територията на Чехия, независимо дали се намират в Прага, Либерец, Хеб, Ческе Будейовице или Опава. Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма с избор на чешки или английски субтитри – „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”. Заглавия, които ще обогатят зрителите и ще внесат в домовете им филмови приключения, порция забавление и радост, от които се нуждаем в тези, подложили на изпитание всички ни времена.

DSC00624.jpg

През годините в рамките на фестивала в Прага гостуваха известни български режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Коронавирусната епидемия попречи на традиционните срещи на живо с екипите на филмите от програмата, но Българският културен институт отново намери начин да срещне публиката с авторите на фестивалните филми. В навечерието на 13. Фестивал на българската кино и по време на неговото излъчване зрителите ще видят видео послания и поздрави, заснети от популярни и обичани лица от българското филмово изкуство, герои в от тазгодишната програма.

Организатори на 13. Фестивал на българското кино са Посолството на Република България и Българският културен институт, в партньорство с платформата DAFilms.cz.