Никола Йорданов е възпитаник на киношкола „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс-Варна. Публикуваме неговия искрен и личен опит да направи критическо сепуко на „Зеровил“, след прожекцията от програмата на „Cinelibri“ във Варна.

„Зеровил“ е последният филм на актьорът - режисьор Джеймс Франко по едноименния роман, излязъл през 2007-ма година. Той разказва историята ва Викар, бивш семинарист, който идва в Холивуд, за да следва мечтата си. Викар се сблъска с различни исторически фигури от киното, които променят живота му.

74cb8b7f-2ef5-4106-a544-f5e39e7e3f55-ZV_54.jpg

Отивайки да видя „Зеровил“, бях изпълнен с предразсъдъци, защото филмът има няколко номинации за “Златна малинка”. Бих казал, че не останах разочарован. Беше точно това, което очаквах. Като за начало - липсваха каквито и да е логически връзки между сцените във филма. Хаотичен, фрагментарен, без връзки между отделните епизоди се оказа тази режисьорска авантюра.

Zeroville-1.jpg

Героят на Джеймс Франко, Викар, е една от най-лошите роли, които някога съм гледал. От ужасната татуировка на главата до еднотипната му гримаса през цялото действие, Франко не показа качества. Това, което той прави през цялото времетраене на „Зеровил“ е да гледа празно и да споменава заглавия на филми. Опитът на Джеймс Франко да редува различни заглавия на филми и имена на актьори ми приличаше на версия на филм на Уди Алън. В година, в която излезе “Имало едно време в Холивуд”, „Зеровил“ наподобява арт -подигравка. Обикновеното присъствия на истински исторически фигури тук не е от почит, а безцелно лутане. Даже бих казал, че някои от героите бяха иронична обида за техните прототипи.

„Зеровил“ е филм, който заслужава всяка една малинка, за която бе номиниран. За нещо на света не бих го гледал отново! Гледайте “Имало едно време в Холивуд”, филм, който е всичко, което „Зеровил“ е искал да бъде, но е нямал късмет!

1200.jpg

ЗЕРОВИЛ

САЩ, 2019, 96 мин.

Режисьор: Джеймс Франко, по романа на Стив Ериксън

Сценаристи: Иън Олдс, Пол Фелтън

В ролите: Джеймс Франко, Меган Фокс, Сет Роугън, Дейв Франко, Джои Кинг, Уил Фарел, Дани Макбрайд и др.

Действието се развива в Холивуд в края на 60-те години. В деня, в който полудялото хипи „семейство“ на Чарлс Менсън извършва пет зверски убийства в каньоните над Лос Анджелис, там пристига Айк „Викар“ Джером – в комплект с Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт, татуирани на главата му. Младият Викар (Джеймс Франко) жадува да стане режисьор и се възхищава на Шарън Тейт, но много скоро вниманието му се насочва към изкусителната Соледад (Меган Фокс). Именно Соледад ще стане героиня в първия филм на Викар.

Награди и номинации: 2019 Номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Гент