Двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс с филм за живота на Жак-Ив Кусто. Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола, с филма „Убийството на един журналист“ (2022, реж. Мат Сарнецки, САЩ). „Темите на филма са в основата на фестивала от създаването му през 2020г. – свобода на словото, разследваща журналистика и борба с корупцията. Филмите на София ДокуМентал преминават граници с изключителна смелост и честност, които променят статуквото. Такъв е и филмът „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, споделят Мартичка Божилова, директор на фестивала и Еви Карагеоргу, програматор.

28 филма от България, Франция, Хърватска, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и САЩ ще видим на тазгодишното издание на София ДокуМентал. Сред заглавията, зрителите ще могат да видят „Навални“. Документалният филм, прилича повече на шпионски трилър. Той проследява Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой е отровил Алексей Навални по време на полет от Сибир за Москва през 2020 година. Зрителите ще могат да видят също и „TikTok, Boom“, който разглежда огромния успех на първото китайско приложение, което надминава гигантите от Силициевата долина.

В „Да станеш Кусто“, двукратно номинираната за Оскар режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и преживявания, които са го превърнали в най-разпознаваемия екологичен глас на 20-ти век - той е човекът, който вдъхновява поколения да пазят Земята.

Зрителите ще могат да видят и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан „Нямаш място в нашия град“. Филмът е първата копродукция на HBO Max за България. Документалният филм-наблюдение на режисьора Николай Стефанов пренася публиката сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България — Перник. Благодарение на безпрецедентния достъп, камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже живота отвъд коравия външен вид и клишираните вицове. Режисьорът изследва живота на героите с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си.

„Колите, с които нахлухме в капитализма“ на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов, ще закрие София ДокуМентал. Този филм разглежда вълнуващата история на социалистическите автомобили, като показва няколко лични истории, които не без хумор свидетелстват за събитията и трудностите на отминалите времена. Автомобилът някога е бил разглеждан и като оръжие срещу империалистическия враг.

Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19-28 септември 2022 г. Зрителите ще могат да гледат документално кино в Дом на киното, Чешки център, Люмиер и на специално създаденото за фестивала Pop up кино в Ларго София. Пълната програма и часовете на прожекциите може да видите тук: http://www.documental.bg

Още за фестивала:

София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване степента на социална ангажираност и за разширяването на гражданското общество в България, както и за възможността българската публика да има достъп до най-успешното документално кино.

Фестивалът се организира от Сдружение „Балкански документален център“ и фондация „Конрад Аденауер“ в партньорство с Чешки центърСофия и Посолството на Чешката република в София.

С подкрепата на: ИА „Национален филмов център“, Столична община, Посолство на САЩ в България, Бюро на Европейски парламент в България, Държавен културен институт към МВнР , Национален фонд „Култура“.