Този уикенд продължава представянето на селекцията от филми „Танцът на голям екран” ще ви потопи във впечатляващия свят на танцовото изкуство.

петък 12 ноември, 18:30 ч.

Пренастройване: Историята на една творба

2016 г., Франция, Документален, Танц, Опера, 120 мин.

Режисьори: Тиери Демезиер и Албан Тьорлаи

С участието на: Бенжаман Милпие, Натали Портман

"Пренастройване" ни потопява в творческия процес на една от най-забележителните фигури на съвременния танц. Бенжамен Милпие дава съгласието си Тиери Дюмезиер и Албан Тьорлаи за три месеца да проследят и заснемат стъпка по стъпка работата му танцьор и хореограф - от първите репетиции до вечерта на премиерата. Увлекателен филм, който позволява да добием представа за мащаба на творчеството на Милпие, за неговата отдаденост и труда на екипа, с който работи като директор на Парижката опера.

Субтитри на български език. Представяне на филма от Стефан Прохоров, режисьор

releve-histoire-d-une-creation-4.jpg

събота 13 ноември, 19:00 ч.

Вечер на късометражните филми, без субтитри на български език.

Галантни индии

2017, Франция, 6 мин.

Режисьор: Клеман Кожитор

Танцът „кръмп“ се заражда в черните гета на Лос Анджелис след размириците през 1995 г. Чрез това заснето изпълнение на сцената на парижката опера Бастий, Клемен Кожитор създава своеобразен „батъл” между градската култура и музиката на Рамо.

les-indes-galantes.jpg

Огън в сърцето

2017 г., Франция, 8 мин.

Режисьор: Даниел Арбид

Един есенен ден, съвсем импровизирано, десет танцьори пристигат в центъра по изкуства Centquatre, за да покажат своите умения на събитието Focus de danse, организирано от Музея на танца и Борис Шармац. Демонстрират кипящата енергия и непреклонния оптимизъм на юношеството, с множество умели препратки към стрийтданса.

arbid.jpg

От упор

2016 г., Франция, 9 мин.

Режисьор: Клеманс Поези

Клеманс Поези проследява от непосредствена близост заниманията на учениците от Балетната школа на Парижката национална опера, които изграждат ден след ден бъдещето си на майстори на танца. Филмът хвърля оригинален поглед върху изпитанието на телата, тласнати до края на своите възможности.

qtyxc3e3d9s8cuyuazp8.jpg

Гранд хотел „Барбес”

2018 г., Франция, 12 мин.

Режисьор: Рамзи Бен Слиман

С участието на: Фузиа Бенуаре, Жуниор Босина Баня, Синди Мартинез

Париж, квартал Goutte-d’Or, пролетта на 2018-та. Юлис, двайсетгодишен, нещастен и обезсърчен, среща на ъгъла на една улица Волфганг Амадеус Моцарт. Австрийският композитор би могъл да го спаси, в замяна на един танц.

grand-hotel.jpg