Чернобялата драма получи отличието в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и женска роля на актрисата Йоана Кулиг. Филмът "Студена война" разказва за трудния период на сталинизма в Полша през 50-те години на миналия век.

Екранната героиня на актрисата Йоана Кулиг се среща в следвоенна Полша с партньора си, изигран от Йоана Кулиг. Момичето произхожда от скромно семейство и се записва във фолклорен музикално-танцов състав, ръководен от младежа. Той е музикант, представител на градската интелигенция, подложен на превъзпитание чрез фолклорно изкуство от комунистическия режим. Двамата се влюбват, но не след дълго младият поляк иска да избяга и да се установи на Запад, за да стане джаз музикант. Влюбените са разкъсани между Париж и Полша, като отношенията им са затруднени от политическата обстановка и от различния им произход.

Режисьорът Павел Павликовски почерпил вдъхновение за кинотворбата си от истинската съдба на своите родители. "Това бяха силни личности, които се обичаха и мразеха, предаваха се взаимно, разведоха се и се събраха отново в чужбина. Аз не обичам да правя и да гледам политически филми, които опростяват действителността. Опитах се да я представя такава, каквато е, чрез моите герои" споделя Павликовски.

Наградата за мъжка роля получи италианският актьор Марчело Фонте за играта си в бруталната криминална драма "Кучкарят" ("Dogman") на режисьора Матео Гароне.

Сатирата "Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи получи наградата за най-добра европейска комедия, а Girl - наградата на критиката за европейско откритие на годината. 

Творбата „Бергман: Година от живота“ на режисьора Джейн Магнусон бе отличен за най-добър документален филм на годината. Наградата на европейската публика получи филмът „Призови ме с твоето име“ на Лука Гуаданино