Формулата от миналогодишното издание на „София филм фест“ във Варна ми се струва все по-привлекателна в сравнение с идеята да си на кино през лятото в зала. Докато слушах палавите музикални истории на закачливия импровизатор Стоян Роянов Я-я, съпровождан от своя колега Цветан Момчилов, а две прекрасни деца Белослава Ангелова и Богомил Желев, възпитаници на НУИ „Добри Христов“ дебютираха като фестивални изпълнители, достигнах до извода, че варненци имат нужда от споделяне на киното точно по този начин-под звездно небе. За съжаление уютът на старите летни кина във Варна като „Тракия“, „Култура“, „Варна“ и пр. никога няма да се повтори, защото спомените от детството са белязани с ореола на щастието. Сега във Варна има много търговци на дребно, които правят опит да откриват летни вечери под звездното небе, но същността на истинското лятно кино е съвсем различна и ще остане неразгадан мираж за тях.

А иначе стегнато без никакви слова и без официални гости от културната администрация на Варна, качени на сцена премина първата фестивална кино нощ. С билета за кино зрителите имаха възможност да консумират вино по избор и така в сладки приказки започна първата лятна вечер в двора на музикалното училище.

17.jpg

„София филм фест“ се откри с прожекция на „Човекът с шапката“ – роуд авантюра с комедиен акцент, в която малък „Фиат“ и едър мъж се потапят в колорита на френския Прованс. Покрай колорита на пътешествието и френската кухня, героят на тази, лишена от диалози комедия става неволен свидетел на пъклено деяние и това, че е бил на неподходящото място в неподходящ момент е причина за съспенс, защото се появяват …преследвачите.

24.jpg

„Човекът с шапката“ се оказа симпатичен филм, без натрапчиви послания и специални технически хватки, в който обикновените хора с непретенциозната си съдба са именно онзи магнит за ценителите на седмото изкуство. Семплата изящност на първата филмова прожекция предполага интересен кино маратон в следващите фестивални нощи под знака на „София филм фест“ във Варна.

30.jpg