Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки” ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала, която се проведе по-рано днес. „Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Ден след официалното откриване на Киномания – на 19 ноември ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”, а началото ще даде нашумелият филм „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на Киномания. Тази година италианското кино ще беде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – „Маестро Енио Мориконе“ на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия филм „Царят на смеха“ с актьора Тони Сервило.

В последните няколко години „Киномания” в изпълнение на своята социална мисия партнира и с Фондация „Светът на Мария”, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Киномания и фондацията реализират съвместно специално събитие в рамките на фестивала – единствена прожекция на филма „Пътуване към мечтата“, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Ще бъде представен и документалния филм за последното изкачване на Боян Петров „Отново съм тук“, чиято премиера ще е в рамките на „Киномания“. Режисьорката на филма Поли Генчева споделя: „Филмът за Боян беше дълъг и творчески, и като снимачен процес. Отне ни около 5 години да го завършим. Беше замислен като телевизионен формат, но в последствие и личността на Боян, и всичко, което се случи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в едни 55 минути". Красимир Андонов, оператор на продукцията разказва, че това е много истински филм, „защото историята е разказана от много гледни точки и с много визуални доказателства. „Най-важното е, че стана човешки филм, пропит с духа на Боян, който продължава да вдъхновява”, бяха думите на оператора.

Другото българско заглавие включено в програмата на „Киномания“ е „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев. Продукцията е с участието на много обичани български актьори. „За мен е изключително удоволствие и привилегия да представим нашия последен филм в рамките на Киномания. Една романтична комедия. Това е филм за семейството, приятелството, за прошката, за любовта, за всички хубави и тъжни моменти, които преживяваме”, споделя режисьорът Ивайло Пенчев.

Други акценти от програмата са „Герой“ на режисьора Асгар Фархади, който спечели голямата награда в „Кан” и е иранското предложение за „Оскар”, филма на режисьора Джан Имоу „На ръба на риска“, „Белфаст“ на Кенет Брана, който е един от претендентите за „Оскар”, филма, посветен на Арета Франклин – „Респект“ - проследяващ началото на творческия й път, „Най-лошата личност на света“, за който актрисата Ренате Рейнсве взе награда за женска роля в Кан, „Островът на Бергман“, „Последният автобус“ с актьора Тимъти Спол и „Херцогът“ с Хелън Мирън и Джим Бродбент. „Киномания“ ще припомни и късометражния „Човешкият глас“ на Педро Алмодовар с Тилда Суинтън.

Киномания 2021 ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК - зала 1 и кино „Люмиер”, както и в партньорските кина - Дом на киното, Одеон, Влайкова, зала „Славейков” на Френския институт, Г8 и Евросинема.

Прожекциите ще се провеждат с изискване за зелен сертификат в залите, съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването.