Историческата драма „Опенхаймер“ на режисьора Кристофър Нолан получи приза за най-добър филм на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия. На пищна церемония в Лондон филмът получи общо седем награди. Сред другите основни отличия, които получи „Опенхаймер“, са за режисура (Кристофър Нолан), за най-добър актьор (Килиън Мърфи) и за най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт Дауни младши). Филмът взе приза и за най-добра оригинална музика и оператор.

419045645_934572642004222_1087232587900948923_n.jpg

„Клети създания“ следваше „Опенхаймер“ с 11 номинации и спечели пет статуетки. След като грабна "Златен глобус" за най-добра водеща актриса в мюзикъл или комедия, Ема Стоун бе отличена и с награда БАФТА за водещата си роля във филма на Йоргос Лантимос. Тя победи в конкуренция с Марго Роби, Кери Мълиган, Сандра Хюлер, Фантазия Барино и Вивиан Опара. „Клети създания“ триумфира и в категориите за визуални ефекти, дизайн на продукцията, грим и прически, както и дизайн на костюмите.

417496495_934572672004219_751069520491417441_n.jpg

С три статуетки бе отличен „Зоната на интерес“ на Джонатан Глейзър. Продукцията бе обявена за най-добър британски филм и за най-добър филм, който не е на английски език. „Зоната на интерес“ спечели и в категорията за звук. Миналата година филмът получи „Голямата награда“ (Grand Prix) на фестивала в Кан.

За най-добра актриса в поддържаща роля бе обявена Да'Вин Джой Рандолф за ролята си в „Заседнали“. Филмът получи и наградата за кастинг. „Заседнали“ е включен в програмата на София филм фест 2024. 

„Анатомия на едно падане“, който спечели „Златна палма“ в Кан, две награди „Златен глобус“ и пет награди на Европейската филмова академия, вкл. за най-добър филм, продължава своя възход и също спечели БАФТА. Филмът на Жюстин Трие победи в категорията за оригинален сценарий. Наградата за адаптиран сценарий отиде при Корд Джеферсън за „Американска литература“.

„Момчето и чаплата“ очаквано бе обявен за най-добра анимация, а „20 дни в Мариупол“ спечели в категорията за документален филм. Двата филма са фаворити и за наградите „Оскар“ в своите категории.

Отличието за най-добър дебют на британски сценарист, режисьор или продуцент отиде при екипа на филма Earth Mama. За изгряваща звезда бе обявена Миа Маккена-Брус заради участието с в „Как да правим секс“.

„Барби“, „Маестро“ и „Убийците на цветната луна“ – филмите, които също имаха доста номинации, не спечелиха нито една награда.

Водещ на церемонията бе актьорът Дейвид Тенант. Той е познат от филмите „Хари Потър и Огненият бокал“, „Доктор Кой“, „Кралицата на Шотландия“ и др., за първи път ще бъде водещ на церемонията в Лондон. Той озвучава и доста продукции, сред които „Как да си дресираш дракон“.

.