Във време на затворени кина и все по-труден достъп до качествена култура, Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организира специалното събитие - „Казано накратко“, което ще се проведе изцяло онлайн на 12-и декември.

В партньорство с Район „Лозенец“ - СО ще бъдат излъчени успешни български късометражни филми, получили отличия от национални и международни престижни кино форуми. Освен прожекциите, зрителите ще имат възможността да се запознаят с авторите, както и да задават своите въпроси. ТВ студията за разговорите с представителите на филмите по традиция ще бъдат водени от директора и основател на фестивала Цанко Василев.

„Казано накратко“ ще се излъчва на живо едновременно в няколко Фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

Програма:

13:00 часаРазговор с Йордан Петков и Еди Шварц, създатели на „Нощна смяна“ - тазгодишният български филм, който фестивалът предложи за ОСКАР - и на отличеният с наградата за най-добър игрален късометражен филм на кинофестивала във Варшава през 2015 г. “Довиждане”. След участието си на ниво проект в питчинг сесията на IN THE PALACE, Шварц и Петков получиха подкрепата на фестивала за производството на дебютния си филм. Зрителите имат възможността да гледат „Довиждане“ веднага след разговора с режисьорското дуо.

14:00 часа - Разговор с режисьора Петър Крумов, Светла Дионисиева -художник костюми и асистент режисьор в проектите на Крумов, и Мила Роберт, която участва в най-новото му професионално предприятие. Петър идва на фестивала още като студент по културология, по-късно печели питчинг сесия. Филмът му „Срам“, който ще бъде излъчен след събеседването, е номиниран за Европейските филмови награди от най-престижния форум за късометражно кино - Клермон-Феран.

15:00 часа Разговор с Мартин Илиев (режисьор), Александър Станишев (оператор и копродуцент) и Ангел Иванов (продуцент на най новия филм на Мартин Father-Time/„Среща“), който ще бъде последван от показ на филма ”Може би утре“. „Може би утре“ също води началото си от питчинг сесията на IN THE PALACE, където през 2017 г. се завърна в състезателната програма на 14-то издание и бе отличен за Най-добър български филм, а по-късно същата година получи гран при на кинофестивала Balkans Beyond Borders.

16:00 часа - Програмата продължава с представяне на успешния Чест“ на Павел Веснаков. Филмът също стартира пътя си от IN THE PALACE още като проект, където бе подкрепен в рамките на пичтинг сесията на фестивала, печели гран при в Клермон-Феран и получава номинация за Европейските филмови награди. Преди да бъде излъчен, „Чест" ще бъде представен от продуцента Ваня Райнова и познатият на всички зрители актьор Алек Алексиев.

17:00 часа - разговор с всестранно активната Вилма Карталска - успешна актриса, филмов преводач и режисьор - за това как 2 български късометражни филма отиват на кинофестивала в Кан. Веднага след това ще бъде излъчен и един от тях, а именно дебютния на Карталска -  „Яне от любов“ с ексклузивното участие на Милица Гладнишка.

18:00 часа - очаква ни приятен разговор с младите лица на българското кино: режисьорът Георги Мартев - най-новото откритие на IN THE PALACE - и актьорите Бойко Кръстанов, Весела Бабинова и Севар Иванов, които, преди да бъде излъчен „Любов на различни теми“, ще разкажат за филма „от кухнята“ и ще споделят настоящите си и бъдещи творчески планове и проекти.

За фестивала:

IN THE PALACE International Short Film Festival e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма; и най-добър български филм. Заедно с това, от 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - „студентските Оскари“.