Безценна съкровищница, съхранила във фотографии чудни истории за кинопроцеса в София представлява фотоалбумът на Българска национална филмотека „Камера!Работи.Място на снимките-София“, представен на специална среща с медии и с публиката на Златна роза – 2018.

Понякога да откриеш авторът на живата памет за снимачния процес е като сюжет от загадките на Агата Кристи. Съставителите на фотоалбума със сигурност са се превърнали в археолози на кино историята с локация София. Жадният за знания зрител ще открие интересни състояния на столицата през годините, запечатана върху избледнели, но любопитни фото сюжети. Съвсем естествено в началото на албума са включени пионерите на българското кино: кокетни сгради, авантюристични усмивки ни предричат бъдещето на българското кино. „Българан е галант“, „Любовта е лудост“, „Дяволът в София“ – трогателно ни припомнят София, която не е обикновен фон за разгръщане на действието, а самостоятелен персонаж. София не спи, дори нощем, в тъмното своите светли зайчета раждат фенерите на персонажите от „А бяхме млади“. София се вълнува с шума на трамваите, а стълбите на улица „Малко Търново“ закачливо намигват на Весето от „Точка първа“. Откритата сцена в Борисовата градина е единственото място за страстни целувки в „Любимец № 13“. Тук е цялата снимачна Софийска история- с блясъка, с динамиката си, с усмивките си, с режисьорите, актьорите, актрисите, операторите и въздухът на града- фотоалбумът завършва и с фрагменти от филма „Софийска история“.

DSC02214.JPG

За журналистите на Варна, Антония Ковачева - директор на Филмотеката и ръководител на проекта и д-р Росен Спасов - редактор, споделиха, че част от архива е съхранен и благодарение на режисьорите Евгений Михайлов и Иван Попйорданов, които са предоставили материали на филмотеката. Много филми, заснети във София са извън страниците на книгата, защото или няма подходящи фотоси в архива или пък липсват албуми за тяхната история.

Над 400 фотографии са издирени и сканирани, като 229 от тях попадат във фотоалбума. Към всяка фотоистория има кратка анотация за филма и екипа, за да се придобие представа за неговия сюжет и тема.

Българското кино обича София, прегръща столицата в обектива си и ни я представя като живо същество. Докато разлистваме страниците на фотоалбума, ние пътуваме във времето, фантазираме и тайничко си пожелаваме да видим прекрасните актриси и актьори на българското кино и тяхната танцуваща върху светлините на града любов.