Програмата ще включва четения, представяния на книги, гостувания на автори и издателства, а домакин на събитието ще бъде Домът на киното. Първото четене ще се състои на 13 януари, когато арабистът Мая Ценова и магистри от специалност „Арабистика” към СУ „Климент Охридски” ще представят „Йерусалим в арабската литература”. Веднага след четенето ще бъде премиерата на палестинско-френската копродукция „Лов на духове”, отличена с наградата за документален филм на фестивала в Берлин.

Ден по-късно ще бъде представена книгата на Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането", като авторът ще сподели своите приключения по Пътя преди премиерната прожекция на филма „Камино де Сантяго”.

Camino.jpg

На 16 януари палестинският автор Хайри Хамдан ще се срещне с българските зрители. Хамдан е роден на Западния бряг на река Йордан, а през 80-те години идва да учи в България. Той е автор на първата по рода си Антология на съвременната българска поезия на арабски език. Автор е на стихосбирките "Очите на бурята" и "Мариамин", както и на романите "Живи в царството на рака", "Европеец по никое време" и "Дневникът на позора", които ще бъдат изложени в Дома на киното.

На 25 януари специален гост на „Диван сарай” ще бъде Филип Лхамсурен, който ще представи книгата си „Забравените пътища”. Роден в Монголия, опознал безкрайните степи, пясъците и планините й, през 2009 г. Филип се завръща в суровата тайга на Сибир, където се заселва в изконните земи на своя род. През 2013г. се отправя на самотна експедиция с велосипед от Родопите до Памир, на това пътуване е посветена книгата му „Забравените пътища”. През 2015г.  поема на следващо предизвикателство – да прекоси сам  Южна Америка от океан до океан през басейна на Амазония.

S-kanu-po-Amazonka.jpg

Преди прожекцията на филма „С кану по Амазонка” Филип Лхамсурен ще разкаже за своите приключения в амазонската джунгла.

Всяка вечер в рамките на Sofia MENAR Домът на киното ще бъде домакин и на съпътстващата литературна секция „Диван сарай”, като сред издателствата, които ще имат щандове, на които ще се предлагат книги с отстъпки, ще бъдат „Вакон”, „Кибеа”, „Барака”, „Ерго” и сайтът за пътувания „Насам-натам”.

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми.

Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Република Азербайджан, Посолството на НДР Алжир, Посолството на Република Индия, Посолството на Република Индонезия, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина,  Културното представителство към посолството на ИР Иран, Чешки център, Институт Сервантес, Фондация Девъм и Клуб „Приятели на Индия”.

Свързани статии