Сериалът "Чернобил", разказващ за аварията в едноименната атомна електроцентрала през 1986 г., спечели престижните награди "Еми" в три категории. Петсерийният драматичен сериал получи наградите за най-добър мини сериал, за режисура на мини сериал и за сценарий.

„Сериалът показва колко е важна истината и опасността от лъжата“, каза в речта си при получаването на статуетката си сценаристът на "Чернобил" Крейг Мейзин.

280694.jpg

"Игра на тронове" който водеше с рекордните 32 номинации (досегашният рекорд принадлежеше на "Полицейско управление Ню Йорк" с 27 номинации от 1994 г) взе две отличия – за най-добър драматичен сериал и "Игра на тронове" и най-добра поддържаща роля в драматичен сериал Питър Динклидж. Със своите номинации "Игра на тронове" беше осигурил преимущество на телевизия НBO, която има общо 137 номинации, пред Netflix със 117 номинации.

game_of_thrones_season_8_tyrion_3312-0.jpg

Били Портър спечели наградата "Еми" за най-добър актьор в драматичен сериал. Портър беше награден за играта си в сериала "Поза". С това той стана първият носител на тази награда, който не крие, че е хомосексуалист.

"Еми" за най-добра актриса в драматичен сериал получи Джоди Комър ("Убивайки Ийв").

Джули Гарнър спечели наградата за най-добра поддържаща женска роля в драматичен сериал за работата си в "Озарк".

На церемонията в Лос Анджелис Бил Хейдър ("Бари") получи за втора поредна година призът за най-добър комедиен телевизионен актьор.

emmy-awards-2019-1200.jpg

Най-добра актриса в комедийна актриса е Фийби Уолър-Бридж ("Fleabag"), която печели и наградата за сценарий. "Актьорската игра ми се отдава трудно", пошегува се тя, докато вземаше статуетката си. Наложи ѝ се обаче да излезе на сцената и за трети път, защото "Fleabag" получи и наградата за най-добър комедиен сериал. Най-добра актриса в комедиен сериал - Фийби Уолър-Бридж. Така Уолър-Бридж наруши поредицата от награди в категорията на Джулия Луис-Драйфус, която вече е печелила 6 статуетки за водеща роля в комедия за сериала на HBO "Veep". С това Драйфус се превърна в звездата с най-много награди "Еми" за една и съща роля. Ако беше спечелила и тази неделя, щеше да постави рекорд за най-много спечелени статуетки.

Тони Шалуб взе наградата за най-добра поддържаща роля в комедиен сериал за работата си в "Прекрасната г-жа Мейзъл". Алекс Борщайн спечели за втора поредна година приза за най-добра поддържаща женска роля в комедиен сериал, отново за "Прекрасната г-жа Мейзъл".

Близо седмица преди официалната церемония, бяха връчени наградите "Еми" за творчески изкуства Creative Arts Emmy – които се дават като признание за технически или други творчески постижения в телевизията.

Free-Solo-3.jpg

Тук попадат награди за дизайн на продукцията, за монтаж, операторско майсторство, дизайн на костюми, кастинг, звуков монтаж и др. "Игра на тронове" грабна най-много награди Creative Arts Emmy - цели 10. Сред тях са отличия за костюми, грим, визуални ефекти, звуков монтаж, каскади, дизайн на откриваща "шапка", музика и др. Мини сериалът сериал „Чернобил“, който накара света да говори отново (или да научи) за атомната централа край Чернобил, отнесе 7 отличия. Без съмнение за впечатляващото представяне на съветската действителност заслужено сред тях и е отличието за най-добър дизайн на продукция (за даден исторически период или фентъзи програма). Сред другите се нареждат и наградите за лимитиран сериал за музика, монтаж, звуков монтаж и операторско майсторство. При документалните филми абсолютен фаворит в техническите категории тази година е „Сам на скалата“ (с на награда „Оскар“ за най-добър документален филм), който разказва историята на катерача Алекс Хонълд и намерението му да изкачи сам скалното образувание Ел Капитан в американския национален парк Йосемити. Документалният филм взе всичките седем награди в седемте категории, в които беше номиниран - от монтаж до режисура.

Докато страната е на сантиметри по-близо до изборите през 2020 г., победителите в „Еми“ в неделя вечер използваха времето си в светлината на прожекторите, за да се застъпят за политически каузи. Известни личности като Патриша Аркет и Мишел Уилямс настояваха за активност по време на президентските изботи.

Докато приемаше „Еми“ за поддържащата си роля в „Законът на Хулу“, Патриша Аркет отправи страстно искане за права на трансджендъри, обръщайки се към покойната си сестра Алексис Аркет, транссексуална актриса, която почина през 2016 г. на 47 години. „Трансхората все още са преследвани - каза тя. „Аз съм в траур всеки ден от живота си, Алексис, и ще бъда до края на живота си за теб, докато не променим света, така че хората да не бъдат преследвани - и да им дадем работа. Те са хора, нека се отървем от тези предразсъдъци, което имаме навсякъде. "

Победителите в „Еми“ Алекс Борщайн и Уилямс също използваха времето си на сцената, за да се застъпят за своите колеги в развлекателната индустрия. Борщайн, когато прие втората си поредна победа за поддържащата си роля в „Прекрасната госпожа Майсел“, благодари на майка си и баба си, и двете оцелели от Холокоста. „Баба ми беше на линия да бъде простреляна в яма“, каза Борщайн пред публиката. „Тогава тя казала: Какво ще стане, ако изляза от линията? “[Пазачът] и отговорил: „Нямам сърце да те застрелям, но някой ще го направи“, и тя излязла от строя.“ „Затова съм тук и децата ми са тук“, продължи тя. – Така, че излезте от отпред, дами! ”