Безбог

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обавиха вчера първите номинации в категориите European Discovery - Prix Fipresci и късометражно кино. Сред петте заглавия, които ще се борят за отличието „Откритие на годината” на FIPRESCI, е българският филм „Безбог” на Ралица Петрова (в копродукция с Дания и Франция), а останалите филми са „Bloody Milk / Petit Paysan” (Франция), режисьор Хюберт Шаруел; „Lady Macbeth” (Великобритания), режисьор Уилям Олдройд, „Summer 1993 / Estiu 1993” (Испания), режисьор Карла Симон, „The Eremites / Die Einsiedler” (Германия), режисьор Рони Трокер. Петнадесет са късометражните творби, които ще се състезават за престижните награди на ЕФА.

В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за Европейски филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист.

Останалите номинации ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. Междувременно седемчленно жури ще определи наградените в категориите за най-добър оператор, монтажист, художник, художник по костюмите, грим и прически, композитор и звуков дизайн.

Раздаването на наградите на Европейската филмова академия ще се случи за 30-та поредна година – денят е 9 декември, мястото – Берлин