Филмът „There Is No Evil“ разказва четири истории за труден избор и задава важен философски въпрос: има ли човек право да отнеме живота на друг. Победата на иранския режисьор беше посрещната с продължителни аплодисменти. Режисьорът не получи разрешение да напусне Иран, за да получи наградата си лично. Тя беше приета от негово име от дъщеря му Баран, която играе във филма.

Неговият филм беше последен в конкурсните прожекции на „Берлинале“, а самият Расулоф не успя да пристигне за фестивала. От 2017 г. му е забранено да напуска страната, както и да се занимава с кинематографски дейности по политически причини. „Златната мечка“ бе връчена от председателя на журито Джеръми Айрънс на дъщеря му, която включи баща си на живо по телефона. Берлинският филмов фестивал се провежда в германската столица от 20 февруари. В конкурсната програма участваха 18 филма.

15830047593207.jpg

Голямата награда на журито получи "Никога понякога рядко винаги" на американската режисьорка Елайза Хитман.

"Сребърна мечка" за най-добър режисьор получи южнокореецът Хон Сан-су за "Жената, която избяга".

"Сребърна мечка" за най-добра актриса спечели Паула Беер за ролята си в "Ундина" на режисьора Кристиан Пецолд. Наградата за най-добра мъжка роля получи Елио Джермано за играта си във филма "Исках да се скрия" на италианския режисьор Джорджо Дирити.

berlinaleglowne.jpg


"Сребърна мечка" за най-добър сценарий получиха Дамяно и Фабио Д'Иноченцо за филма "Лоши приказки".

mirren.jpg

На тазгодишния кинофестивал в Берлин Хелън Мирън получи почетна награда "Златна мечка" за цялостен принос. По време на събитието се прожектираха кадри от най-известните филми на Мирън - „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“, „Добрият лъжец“ и „Последната спирка“, както и „Кралицата“, който донесе на Хелън „Оскар“ през 2007 г.

85217086_10218883327607767_2301335256352948224_n.jpg

Българската актриса Мартина Апостолова бе сред 10-те отличени с наградата "Европейска изгряваща звезда", а церемонията по откриването бе водена от Самуел Финци.