Филмът „Спомен за страха” получи седем награди - за режисура (Иван Павлов), сценарий (Красимир Крумов - Грец), операторско майсторство (Светла Ганева), музика - (Божидар Петков), сценография - (Анастас Янакиев) и монтаж - (Мария Ханджиева).

Наградата за дебютен филм за годината взе "Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Продукцията печели и наградите за мъжка роля - за главна на Димитър Николов и за поддържаща на Димитър Крумов.

1476862532Hristo_01.jpg

Най-добра актриса главна роля - Маргита Гошева в "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, и за поддържаща роля - Пламена Гетова - в "Летовници" на Ивайло Пенчев. "Летовници" печели и отличието за костюми - на Боряна Семерджиева.

 

photo-GLORY-00110000.jpg

Най-добрият късометражен игрален филм е "Дрехи" на Веселин Бойдев, документален филм на годината е "От Кремона до Кремона" на Мария Аверина, анимационен - "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

Clothes-28.jpg

Наградата за филмова теория и критика получават публикуваните от Българската национална филмотека мемоари на Васил Гендов "Трънливият път на българския филм" и на Жана Гендова - "Това, което се премълчава в историята на българския филм".

 

Vasil-Gendov-koritsa.jpg

Режисьорът Людмил Стайков е удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия - 2017.