Jameson

Традиционният конкурс за Наградата JAMESON за български късометражен филм се провежда за 15-ти път в рамките на 22-рия Международен филмов фестивал София Филм Фест. За първа година JAMESON Irish Whiskey е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест!

Сред 65-те кандидатствали филма има разнообразие от творби – игрални, документални, анимационни, експериментални. Всички те бяха гледани с внимание от селекционната комисия в състав: актрисата Ирмена Чичикова, продуцента Катя Тричкова, оператора Юлиан Атанасов, Димитър Дринов и режисьора Веселин Бойдев, носител на наградата JAMESON за 2017 година. 

Номинираните 12 филми са:

* Баба, реж. Роза Колчарова
* Багаж, реж. Светослав Стоянов
* Гората на Димо, реж. Христо Симеонов
* Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова
* Диагноза, реж. Камен Коларов
* Живи отражения, реж. Мариета Печанска
* Може би утре, реж. Мартин Илиев
* Обир, реж. Мария Николова
* Преди и след, реж. Добромир Димитров
* Преображение, реж. Стефан Ганов
* Срам, реж. Петър Крумов
* Terrror Error, реж. Александър Начев

Международното жури на 22-рия София Филм Фест ще посочи победителя между селектираните 12 филма, а наградата в размер на €6,000 ще бъде връчена на неговия режисьор на официалната церемония за раздаване на наградите на София Филм Фест – на 16 март 2018 година в Зала 1 на НДК.

Щастливи сме, че в една от най-силните години за българското кино сме част от София Филм Фест и то в ролята на генерален спонсор. Изминаха 15 години, в които партньорството ни се превърна в традиция, а успехите и развитието на младите кинотворци вече говорят сами по себе си за смисъла от положените усилия. Наградата Jameson Short Film Award е посветена на непримиримия дух на талантливите български режисьори по пътя им към големите признания. Пожелаваме успех на всички 12 продукции, от които ще бъде избран и носителят на наградата на предстоящото издание на фестивала. Огромни благодарности към селекционната комисия, която се нагърби с трудната задача да избере финалистите“.
(Ради Узунов, Бранд мениджър на Jameson Irish Whiskey) 

Създадена преди 18 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за младите българските режисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. През последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия. 

Jameson е ирландско уиски, което е тройно дестилирано, отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. – гаранция за качество и автентичност. Най-важна е рецептата на Jameson, която датира от 220 години. Jameson е марка с история и е част от наследството на Ирландия. Но също така се чувства достатъчно добре и в съвременна Ирландия и е свидетел на успехите на звезди като U2, The Corrs, Riverdance.

Irish Distillers и Pernod Ricard насърчават отговорното отношение към консумацията на алкохол и не одобряват прекомерната му употреба. Pernod Ricard e член на социални организации, подкрепящи умерената консумация.